You are here
Home > Heia > Ut med dommer’n (sammen med de 4 spillerne)

Ut med dommer’n (sammen med de 4 spillerne)

Etter å ha overvært kveldens såpeopera fra VM mellom Portugal og Nederland måtte posten komme; hva skjer med dommere med en gang det blir VM? Det virker som de mister all sans for sunn fornuft, forståelse for Spillet og evne til å fremme de gode kampene fremfor sin egen plass i TV-ruten.

Nå skal det sies at Portugal og Nederland bidro sterkt til at kveldens kamp ble som den ble, men det må være mulig for en dommer å hindre slikt. Det ble delt ut ca 16 gule og 4 røde kort, men ingen direkte røde, selv om både nedsparkingen av Ronaldo, skallingen til Figo og nedsparkingen til Deco (bevisst fordi Nedelenderen ikke spilte ballen tilbake på Fair Play-vis) etter min mening kvalifiserte til rødt.

Mulleh Puciz har allerede ment noe om dommerene. Jeg er i stor grad enig med ham, i tillegg syntes jeg det er en tendens til at dommeren blir stående som tilskuer og ser på hva som skjer, vurderer alle handlinger, lar gjerne ting utarte, før han dømmer ved å dele ut røde og gule kort. I PL og norsk eliteserie er vi vant med dommere som er delaktige i spillet, oppe i situasjoner og som forsøker å hindre at uheldige hendelser skjer. Er ikke dette lov i VM?

Hvorfor mister dommerene bakkekontakten når det blir VM? De avgjør kamper og ødelegger Spillet. Ut med dommer’n og inn med kua 🙂

13 thoughts on “Ut med dommer’n (sammen med de 4 spillerne)

 1. Skjønner ikke at FIFA risikerer verdens beste turnering som et showroom for å teste nye regeltolkninger. Jeg mener dette er en gjennomgående trend også i resten av fotball-Europa, at dommerne bestemmer seg for å bruke gule kort på spesielle ting som virkelig ikke har noe med noe å gjøre. Eksempler på dette er gule kort for filleting som å ta av seg skjorten, det fører til at alle helt ærlige, stygge taklinger ofte blir straffet med rødt, og vi ender opp med bingo-five-a-side-fotball, som handler mer om å være kompis med dommeren enn å score flere mål enn motstanderen.
  Når det denne tøysedømmingen i tillegg fører VMs mest usympatiske lag videre, blir i hvert fall jeg sikker på hva jeg mener:)
  Dommern, du er neppe enig med meg, men jeg vil høre argumentene dine.

 2. Hmmmm… sterkt dette.

  Slike kamper skaper blest rundt fotballen som fenomen. Det er vel det eneste positive man kan ta med seg fra denne kampen.

  Jeg får svare The Lindeberg Brothers så godt jeg kan……

  Først til Lars: Jeg helt enig med deg i dine vurderinger ifm direkte røde kort.

  Den første situasjonen er nedsparkingen av Ronaldo. Etter min mening, soleklart rødt kort.
  Situasjon nr to er skallingen til Figo. Også direkte rødt, etter min vurdering. Det som overrasker meg her er at det ikke er dommern selv som tar denne avgjørelsen. En av assistentdommerne, eller 4./5. dommer er inne her og gir beskjed om at det skal tildeles gult kort. Tydligvis noen som ikke har sett hele greia, men sånn er det. Mulig han gir gult for å starte en “massesamling”, eneste jeg kan forklare dette gule med.
  Det tredje utvisningen vår russiske venn bommer på er for meg den groveste. Helt utrolig at Deco ikke får dusje på dette tidspunktet. Han lukter den, ser den og jeg fatter ikke hva han driver med her… Direkte rødt nr 3, igjen min personlige mening.

  Jeg tenker slik at hadde han gitt direkte rødt i den første situasjonen hadde han løst hele greia. Det er denne situasjonen som etter min mening utløser rabalderet.

  Eivind:
  Ikke noe av det som gjøres i dette VM er nytt. Kom retningslinjer fra FIFA som trådte i kraft 1.1.06 som strammet inn på dette med usportslig opptreden. Det har vært fokus på Fair Play osv lenge, noe som har gitt lagene og spillerne mulighet til å gjøre noe med dette selv i FLERE ÅR, uten at noe har blitt bedre. Derfor kom det nye retningslinjer hvor det skulle tildeles advarsler for slikt (bortsparking av ball osv)

  Sliter litt med å ta deg seriøst her når du skriver “…at dommerne bestemmer seg for å bruke gule kort på spesielle ting som virkelig ikke har noe med noe å gjøre…”
  Dommerne har en jobb, og det er å forvalte et regelverk. Hvis en spiller ikke gjør som treneren sier blir han satt ut av laget. Det samme gjelder dommere (hvor treneren blir FIFA/UEFA//NFF/KRETS).

  Mange mener at dommere som tabber seg ut i VM (eks Poll med sine 3 gule) bør dømme smågutte resten av livet. For å sette dette i sammenheng blir det som å si at Beckham burde spillt i britisk publiga etter at han brant straffe i forrige EM.

  Siste komment til Eivind før jeg legger meg…. Tror spillere, trenere og ledere har mest å hente på å forstå at dommerne er en del av fotballfamilien, ikke en motstander på banen. Vi er alle med for å fremme fotballens interesser, og ingen dommere (hvertfall ikke på toppnivå) er ute etter å ødelegge kamper. Det finnes uten tvil dårlige dommere. Det finnes dommere som favoriseres av UEFA/FIFA, noe som fører til at disse får beholde “plata” si (FIFA merket) uten å ha fortjent det…. men alle er der for å fremme fotballens interesser.

  -Slutt-
  (kommer vel et innlegg etterhvert tror jeg, må se om jeg får tid)

 3. Takk dommer’n! Tror lillebrors oppfatning om at FIFA innfører nye retningslinjer under VM er upresis. Dommerene er på samlinger før VM og får oppfrisket hvikle retningslinjer som gjelder. Dette fører kanskje til at de er vel firkantete når mesterskapet begynner.

  Et par saker med bortsparking av ballen fordi man tror det er en fløyte på tribunen og slikt bør kunne unngås ved litt større forståelse for spillet. Det er med andre ord ikke reglen det er noe galt med, men firkantet håndheving.

  Dette med å stille seg foran ballen er en uting, og nå er det også det samme som å be om gult kort. Helt greit syntes jeg. Det samme med å dra av seg skjorten når man scorer. Idioti hvis du gjør det i dag.

  Ellers er jeg for Beckham på Shamrock United. For alltid! Og han kan gjerne få med seg Deco, Drogba m.fl.

 4. Okay. Selvkritikk for litt utydelige meninger/formuleringer.
  Det jeg i hovedsak er kritisk til er mengden kort. I mesterskap de seneste årene får vi stadig oftere slike pokerkvelder som i går, mens dette svært sjelden skjer i noen av de store ligaene. Min påstand da var at dette skyltes holdninger hos FIFA/UEFA og dommermiljøet.
  Jeg kan være enig i at å gi gult kort for unødvendige ting kan være et virkemiddel for å få kontroll på uønsket oppførsel. Selv med ganske like regler er det mye mindre bortkasting/sparking av ball i håndball enn i fotball rett og slett fordi det straffes hardere og mer konsekvent. Mitt hovedproblem er at det i mine øyne virker som om mesterskapene brukes som hovedarena for slik innskjerping, eller hva man nå skal kalle det. Det er det jeg kaller “å teste nye regeltolkninger”.

  Så langt i VM har det blitt delt ut rett i underkant av et halvt rødt kort per kamp, tilsvarende tall for tippeligaen er latterlige lite. 0,08 røde per kamp. Det betyr at det er over 6 ganger så høy utvisningsfrekvens i VM som i vår hjemlige serie. Å avfeie all kritikk mot dette som dommerkritisk supporterfjas, synes jeg blir litt dumt.

  Min mening er at mange kamper i dette VM har blitt ødelagt av for mange gule og røde kort. Man kan si at det er spillerenes skyld, men er vi villige til å ofre et VM (eller flere) for å tydeliggjøre det?
  Jeg er ikke det!

  PS: Skal se om jeg finner kortstatistikk også fra andre serier, men det får bli nå man ikke er på jobb :-p

 5. Nå er de i gang igjen. Brasil – Ghana, 4 gule kort for nesten ingenting, og jeg gir liten odds for et Ghanesisk rødt kort i løpet av denne kampen. Synd, for så langt har de vært suverent best. Nils Johan er enig med meg i hvert fall:)

 6. bra med rødt kort for 1.sparke bort ballen og 2.filming. Dustedommer. Fotball er best 11 mot 11.

 7. ok. nå har jeg endret det tilbake – men installert en anti-spam-greie.

 8. Gøyal dømming i Italia-Tyskland synes jeg.
  Beinhard, men høy list. Ikke frispark til noen av de som “gikk for frispark”. Arne og Karl Petter mente alt var galt, og Dagbladet presterte å ha “Dommeren tabbet seg ut!” i krigstyper etter det dobbelt gale tyske frisparket mot slutten av andre, men alt i alt synes jeg mexicaneren klarte seg veldig bra, og var et nyttig korrektiv til alle de andre dommerene vi har diskutert så langt i VM.

 9. jeg syntes han gjorde det bra – selv om han overså noen klare frispark. Det flyter så utrolig mye bedre med en gang det ikke blir avblåsning hver gang en eller annen portugiser legger seg ned. Allez les bleus!

Leave a Reply

Top