You are here
Home > Penger > Begynnelsen på slutten for Manchester United

Begynnelsen på slutten for Manchester United

Den siste tiden er verden blitt kjent med hvordan det egentlig står til med økonomien på Old Trafford(pdf). Tallene som er kjent er per 30 Juni 2007. Dette blir kjent kort tid etter at Forbes verdsatte ManU til å være den mest verdifulle klubben i verden, men det er ikke bare draktene som er røde i Manchester, det er tallene også. Allerede da Glazer kjøpte klubben i et lånefinansiert oppkjøp i 2006 bekymret fansen seg. Mye av det de fryktet har også skjedd: Billettprisene er mye høyere i år, og de drar på lange pre-seson turneer til nye markeder som USA og Asia. I tillegg viser det seg at klubben taper penger.

Klubben hadde i 2007 høyere utgifter for å betale lån (81 mill pund) enn de betalte i lønninger (74 mill pund). Finanskostnadene tilsvarer omtrent den totale gjelden til Leeds United etter Ridsdale-årene. Selv om klubben tjener veldig bra med penger er altså lånene så dyre at sluttresultatet blir minus. De tapte i fjor ca 58 mill pund. Dette er mye bedre enn de 130 de tapte året før, men fremdeles i minus. Med en finansiell krise i verden er det heller ikke lett å refinansiere lånene. Dette er forsøkt tidligere, men store deler av lånet er fremdeles finanisert gjennom hedgefond som krever svært høy avkastning når de investerer penger. Dabladet har regnet ut at den totale gjelden er på 7 864 616 000 kroner.

Når man er eid av banken er de interessert i å få pengene sine. For Manchester kan det bety at de må selge spillere, anlegg eller bruke mindre på overgangsmarkedet. Nå har ManU sportslig suksess, men er de avhengig av det? Hvis de vinner CL og PL i år kan det fort gå mot slutten for Sir Alex (gi seg på topp?). Et ManU uten Ferguson kan fort havne utenfor top fire hvis de går inn i en RBK-lignende tilstand. Tåler økonomien en sesong uten CL suksess?  En lenger økonomisk analyse er tilgjengelig på soccerlens.com, og er verdt å lese for de som er interessert. The guardian har også mer om bakgrunnen for gjelden og oppkjøpet

Vi må vende litt tilbake til Leeds United. De tok også opp lån med sikkerhet i fremtidig suksess og inntekter fra Elland Road. Det gikk dårlig. De er nå klare for play-off i division one etter 25 fratrukkede poeng de siste to sesongene. De kan reise seg igjen, og neste sesong blir sammen med de andre storlagene som sliter i the Championship! Southampton og Coventry greide seg unna nedrykk med et nødskrik sist helg, men er i alvorlig økonomisk uføre. De kan fort både gå ned og gå inn i administrasjon (minus 10 poeng) neste sesong. Wednesday var også involvert i nedrykksstriden, men greide seg. Nottingham rykket opp, og kanskje Leeds. Det blir et hav av gamle storlag i the Championship neste sesong! Jeg drømmer jo om at jeg en gang skal gå på Elland Road og se Leeds United mot de røde fra Manchester, men akkurat nå er det kanskje mer sannsynlig at det kommer til å skje i the Championship?

Update 31.07.08: Dagbladet skriver om utspillet til Rogan Taylor fra fotballindustriutdanningen i Liverpool i dag. Ellers er fotballbloggen snart ute av feriemodus:-)

3 thoughts on “Begynnelsen på slutten for Manchester United

 1. Dette er intressant lesning, og absolutt noe ManU-fansen burde ha i bakhodet. ManU er kanskje ikke den klubben som er i størst fare; de har en meget stor og stabil fan-skare og med tre enkle poeng mot Wigan i dag vil de ifølge Dagbladet tjene minst 500 mill.

  En klubb som Chelsea som ikke har den samme fan-skaren, og som til de grader er prisgitt en ødeland av en eier, vil jeg tro er enda mer utsatt. Dette gjelder selvfølgelig også for mange av de nest-beste, nyrike klubbene i England – Villa, Man.City, Poursmouth etc…

 2. En ting som er sikkert: Manchester United vil aldri oppleve en nedtur som Leeds eller andre klubber med finansielle problemer (Manutd har ikke finansielle problemer, de har lån). Kulturen i klubben, både rundt fans, spillere og ikke minst det som angår økonomi er altfor solid! Jeg ser du bruker mange tall, røde og blå. Joda, United har ikke hverken renter eller verdensmarkedet på sin side, men hvem har vel det nå? Du skriver videre at United tapte mindre penger iår enn ifjor, ja det må sees på som positiv fremgang! At du skriver at det er begynnelsen på slutten for Manchester United vitner om at du enten er Liverpool eller Chelsea fan, eller at du ikke helt skjønner hvordan store organisasjoner drives. 😉

  Jeg har sagt mitt!

  God blogging videre…

 3. Det burde nok kanskje vært et spørsmålstegn i overskiften. Jeg er for øvrig Leeds United-supporter – derfor sammenligningen:-)

  Bedriften jeg jobber i er eiet på akkurat samme måte som Man U, dvs at vi er kjøpt opp, og oppkjøpet er finansiert av lån. Det vil si at vi til en hver tid må levere resultater som slår renteutgiftene våre eiere har. Hvis de i tillegg får avkastning utover dette blir det en veldig lønnsom investering. Røkkes Akeroppkjøp er vel det mest vellykkede eksempel på en slik knipetangsmanøver vi har sett her til lands. (Hvis jeg investerer 1 krone og låner 99, og tjener en krone mer enn jeg må betale for å låne de 99 har jeg hatt 100% avkastning på pengene mine.)

  For Man U’s del greier de ikke levere mer inntekter enn det som går ut i renteutgifter, og sånn sett kan det se ut som Glazer har feilvurdert situasjonen da de gjorde oppkjøpet. Nå tjener sikkert ManU bra med penger på årets suksess, så det kan jo gå fint. Men en risiko er det jo der – og det er jo synd at penger generert av fotballen (fra fans til syvende og sist) ikke brukes på fotball, men på å finansiere oppkjøp. ManU hadde nok vært et bra lag også uten Glazer på laget…

Leave a Reply

Top