You are here
Home > Heia > Dommerstanden kritiseres

Dommerstanden kritiseres

Dommerstanden hisser stadig på seg forståsegpåere. I det siste har f.eks Matta Mathisen, Tor-Kristian Karlsen og Davy Wathne kommentert dommerne. De fleste er enige i at taklingen mot Eirik Bakke fortjener rødt kort, og Davy mener også at trønderdommere som har flyttet fra Trønderlag ikke bør dømme RBK.

Mange er med andre ord enige om at vi har en del å hente på å få en sterkere dommersatsing i Norge, men ingen har så langt diskutert hvordan linjedommer Ole Herman Borgan som ikke fikk være med å dømme CL-finalen har blitt behandlet etterpå. Han er blitt frosset ut og ikke fått dømme noe som helst senere. Hvis jeg var ung og lovende dommer ville jeg tenkt meg om to ganger før jeg satset en annen yrkeskarriere på dommerjobben. Det er klart han har gjort noe galt, og utvist svært dårlig dømmekraft, men burde ikke NFF være sikkerhetsnettet og samtalepartner i disse tilfellene, og ikke den som gir det ekstra lille puffet utfor stupet? Han fikk først beskjed om at han aldri ville få dømme internasjonalt igjen. Som han selv sier er dette altså hardere dom enn hva man får hvis man doper seg. Han sier i en annen artikkel at han føler seg dolket i ryggen av NFF og Rune Pedersen. Dommeren har nå bestemt seg for å legge opp, og med dårlig forhold til NFF er det ikke sikkert han vil bli en aktiv figur i fotballmiljøet i Drammen heller. Jeg kan ikke se at fotballen har noe som helst å vinne på en slik behandling av erfarne dommere.

Jeg kan ikke helt forestille meg hva en spiller eller trener måtte ha gjort for å få lignende behandling. Cantonas spark er noe av det mest alvorlige jeg kommer på i farten. Så vidt jeg husker ble han utestengt i seks eller åtte måneder… Ferdinand ble dopingdømt, men fortsatte å heve lønn på Old Trafford. Kampfiksingsskandalen i Tyskland hadde noen lignende dommer, men det er vel å gå for langt å likestille disse handlingene med Borgans draktbildefadese i lokalavisen?

Har han vist seg uskikket til å dømme internasjonalt? Ja, det kan vel hende. Har han også utvist så dårlig dømmekraft at vi heller ikke kan tilegne han en plass på linjen i hjemmelig eliteserie eller 1 divisjon? Jeg syntes han helt fint kan dømme her hjemme, men da måtte altså noen forsøkt å få han til å fortsette. Det er mulig vi har plenty av gode dommere, noen er kanskje også kommende stjerner på dommerhimmelen, men man skulle vel tro det var plass til en dommer som en gang var god nok til å bli satt opp til å dømme CL-finalen og har 100 internasjonale kamper?

One thought on “Dommerstanden kritiseres

 1. Viktig poeng. Og jeg er helt enig.

  Tabben hans var hovedsaklig en medietabbe. Såvidt jeg husker ble bildegiggen satt opp fordi Borgan sa han tilfeldigvis hadde begge draktene. Siden fant han bare den ene, og den store tabben var at han likevel gjennomførte fotograferingen.
  Hvis verden hadde kommet 5 år kortere i informasjonsglobaliseringen hadde ikke oppslaget i lokalavisen Drammens Tidene ført til noe som helst, men Borgan ble i stedet et offer for nettavis-copy/paste-journalistikken.
  Nordmenn og NFF som kjenner saken godt burde klart å se at dette ikke stakk så dypt, og klart å inkludere han i fotballfamilien igjen.
  Synes faktisk man kan gå så langt som å be dem skamme seg.

  Når det gjelder Davy Wathnes argument om at dommere ikke kan dømme kamper der de har bodd, mener jeg dette ikke vil være gjennomførbart i praksis. Slik NFF praktiserer dette nå kan en dommer ikke dømme lag i den kretsen han representerer, men er ellers fri til å dømme hvem som helst.
  Illustrerer med et tankeeksempel: Dordi Dommer er fra Kristiansand, har spilt juniorfotball i Molde, er bosatt i Oslo. Dordi kunne da, for å følge Davys tanke litt videre, ikke dømme Lyn, Vålerenga eller Stabæk (Oslo-lag), Start (er fra Kristiansand) eller Molde (hun har jo spilt der), og da ender man opp med litt for mange kamper som Dordi Dommer ikke kan dømmer. Hvis man deretter ikke skal la dommerne dømme kamper med rivaliserende lag kan vi droppe Brann, Aalesund, Viking, RBK og LSK også.
  Jeg synes ikke vi skal gå ned den veien, men oppfordrer selvfølgelig NFF til å bruke litt folkevett avogtil og ikke sette opp dommere som tidligere har gjort seg spesielt upopulære…

Leave a Reply

Top