You are here
Home > Heia > Omlegging av 2 divisjon

Omlegging av 2 divisjon

På grunn av eliteserielagens 2-lag og stor gjennomtrekk i 1 divisjon mener jeg 2-divisjon må legges om. Det bør være 2 avdelinger, med opprykk for vinneren og kvalikkamp mellom nummer to-lagene. Samtidig med denne omleggingen bør proffklubbenes rekruttlag hives ut av divisjonssystemet og over i en egen serie.

Norges 3 øverste divisjon er i dag fordelt på 4 avdelinger. Et argument som taler for en slik oppdeling er geografi og reiseutgifter. I dag har man mer penger enn noen gang, og i samarbeid med fotballsponsor SAS Braathens burde NFF greie å hjelpe klubbene slik at ikke reiseutgiftene blir noe høyere enn i dag.

Grunnen til at jeg (og flere andre) ønsker å hive ut 2-lagene til Eliteserielagene er at de stiller med forskjellig mannskap hver kamp, og gjerne rene juniorlag hvis det er langt unna, mens 6-8 førstelagsspillere kan være med hvis kampen foregår i nærmiljøet. Dette er delvis pga. kampoppsettet til NFF, og delvis på grunn av disponeringene til den enkelte klubb. VGs Truls Dæhlie argumenterte for en endring sist uke (ikke tilgjengelig på nett), og NTFs Kjetil Siem forsvarer Eliteserielagenes handlinger, samtidig som han ser at man bør gjøre noen endringer.

Med en egen liga for rekruttlagene blir det en del av pakken ved å rykke opp i Eliteserien eller 1 divisjon at man også kvalifiserer et lag for rekruttserien. Ved at tre lag, eller to+en kvalikplass, rykker ned fra 1 divisjon gir også litt mer kontinuitet i vår nest øverste divisjon. Av 16 lag risikrer man i dag at 7 skiftes ut hver sesong, og 1.divisjon er en heis-liga, og jaget etter opprykk eller kampen mot nedrykk skyver talentene ut på benken. Ved å ha 2 avdelinger uten 2-lag får man også jevnere og bedre kvalitet på 2-divisjon, og kanskje også bedre kvalitet på de som rykker opp?

Andre tiltak kan også diskuteres, og akkurat hvordan opprykk etc. skal fungere kan justeres, men hovedlinjen er at 2-lagene må ut og at fire avdelinger blir til to.

Fotballtinget er først til våren, men klubber, vi supportere og journalister bør starte presset nå, for det er stort sett kun fotballstyrets forslag som går gjennom på tinget (kun ?(c)n av sakene som ble vedtatt ved siste ting kom fra en klubb eller krets).

3 thoughts on “Omlegging av 2 divisjon

  1. Jeg synes dette høres ut som et positivt tiltak. Avstanden mellom første- og andredivisjon er i dag veldig stor, og en omlegging kan derfor være på sin plass. Ved å spisse litt i toppen av seriesystemet tror jeg at det, selv om det blir flere divisjoner å klatre, kan være lettere å “støte bakfra”, altså å bestemme seg for å lage en god fotballklubb av et f.eks. tredjedivisjonslag.

    Det er et par ting som taler imot endringen:
    -Færre 2.div-avdelinger vil få konsekvenser videre nedover i systemet. Problemene man ser mellom første- og andredivisjon nå vil flyttes til nivået mellom andre- og tredje.
    -Reiseproblemet er ikke kun et økonomisk probem tror jeg. Det handler også om at 2.divisjonsspillere med fast jobb ved siden av må bruke en helg på å reise til TUIL, i stedet for en lørdag på å reise til Skedsmo.

Leave a Reply

Top