You are here
Home > Tippeligaen > Reservelagsserie i Tippeligaen

Reservelagsserie i Tippeligaen

Vi i fotballblogg.no har tidligere skrevet mye om at vi synes talentene i Norge har det for vanskelig(tag: talenter). I en liga der utenlandske halvstjerner er rimeligere enn sine norske likemenn, U-21-landslagsspillere flest ikke blir funnet gode/stabile nok til å få spille og det eneste alternativet ungutta har er spill på tredje øverste nivå er det for meg åpenbart at vi trenger et alternativ. Når man i tillegg tar med at eliteserielagenes variable satsning gjør 2. divisjon mer fikset enn Serie A, synes en reservelagsserie som et bra alternativ for meg.

Mange norske klubber er i ferd med å innse at et målrettet arbeid med å skape egne stjerner kan være den beste måten å skape en drivverdig fotballklubb på, men i en tippeliga hvor plasseringer og poeng blir stadig viktigere velger mange likevel å satse gammelt og trygt i stedet for ungt og spennende. Dette gjør at Norges mest talentfulle 17-18-19-åringer i all hovedsak møter 30-årgamle could-have-been’s i andre div, i stedet for å møte andre spillere med samme ambisjonsnivå og potensiale som dem selv.

I Sverige har de allerede en reservelagsserie i regi av fotbollsforbundet og Sveriges svar på Norsk Toppfotball(NTF) har innført en egen serie for U-21-lag i tillegg. Svenskenes systemer virker, slik jeg har forstått det, ved at man melder seg på i en serie, før det deretter deltar i et opprykk/nedrykk-system som vanlig (ikke 100% sikker på dette).

Jeg synes NTF burde kunne arrangere noe lignende i Norge. Jeg ser for meg at NTF kan arrangere en 14-lags serie og at tippeligaklubbene trekker/nedgraderer sine nåværende 2.-lag fra 2.divisjon. Dette vil skape mer rettferdige konkurransevilkår for de mange 2.-divisjonsklubbene som satser tungt (eks: Notodden, Sandnes Ulf, m.fl.), samtidig som det kan gi de nest beste en mer attraktiv arena å vise seg frem på.

Helt problemfritt er ikke forslaget. Reisekostnadene til klubbenes andrelag vil bli mye større, og man må løse en del utfordringer knyttet til opprykk og nedrykkslag. (Hvis RBK trekker andredivisjonslaget sitt for så å rykke ned fra tippeligaen – og dermed også rykke ut av tippeligaenB – har de da et alternativ for B-laget sitt.)

Jeg håper NTF og NFF viser vilje til å få til noe på dette området og at de sammen kan finne løsninger på eventuelle problemer slik at man kanskje kan ha et forslag klart på fotballtinget i mars neste år.

2 thoughts on “Reservelagsserie i Tippeligaen

 1. Dette er et bra forslag! Hvis man i tillegg tar med førstedivisjon i den proffesjonelle u21-ligaen vil ikke problemet med at folk rykke ned bli like stort. Hvis man rykker ned fra første til andre bør det være mulig å melde på 2-laget i fjerdediv.

  Det må gis noe reisetilskudd til enkelte klubber, og dette er kanskje penger som må tas fra rekrutteringsmillionene som skal settes av. Det vil uansett bli mer rettferdig for 2-divisjonsklubbene.

  Nå som det blir pålegg om å ha 8 lokale spillere i stallen bør et slikt forslag ha bred støtte også blant toppklubbene. De er avhengig av å fostre opp talenter – og det er, som du skriver, ikke noe som skjer i 2 divisjon.

 2. Rafa Benitez og The Special One ønsker å ta England i stikk motsatt retning, nemlig å putte B-lagene til storklubbene inn i det regulære seriesystemet. For all del, det er jo ingen som heier på lag som spiller i League One, så det er sikkert helt greit at Asnl, Russland, L’pool og ManU kan trene litt i ligaen deres.
  Jeg håper FA fremdeles har litt mer respekt for de lavere divisjonene enn at de ødelegger dem på denne måten.
  Heia QPR (++), og la oss beholde verdens mest sjarmerende seriesystem!

  Benitez sier dette til SkySports i dag. Dagbladet har vært så snille at de har oversatt artikkelen til norsk for oss.

Leave a Reply

Top