You are here
Home > Fotballens farer > Fusk, Fanteri og Finale i CL

Fusk, Fanteri og Finale i CL

Reprisen av finalen mellom Liverpool og Milan i Athen kan fort resultere i at vi får en italiensk vinner av UEFAs Champions League 2006/2007. Milan spiller god fotball, og overkjøringen av Manchester United var overbevisende, men skulle de spilt?

Skandalen i serie A sist sommer gikk gjennom flere ankesaker og til slutt slapp Milan unna med fratrekk av 30 poeng i 2005/2006-sesongen, fikk spille i Serie A i år, men startet med 8 poeng i minus. I tillegg måtte de spille én kamp for lukkede dører. De ble ikke fradømt plassen sin i CL, og siden UEFA ikke følte de hadde nok juridisk støtte til å hive dem ut fikk de lov til å spille likevel. UEFA har lovet å endre regelverket sitt, men for Milan holdt det akkurat.

Så kan man jo begynne å undre seg på hvordan i alle dager de fikk spille Champions League når de ble fratatt 30 poeng? Svaret er enkelt. De hadde 88 poeng (3 mindre enn Juve), og endte på 58. Det holdt til 3 plass(!), og dermed CL. Enda bra de ikke ble fratatt 37 poeng eller mer, eller rett og slett diskvalifisert fra CL som den opprinnelige dommen lød på. Det var litt som at de var dopet, men ville jo gått ganske fort likevel, så de kan få en 3-plass. Bronse til Mülegg anyone?

Alle vet at Berolusconi styrer det som har med tv, Milan eller politisk høyreside i Italia, og når han ikke var opptatt med å forsvare seg i retten mot påstander om korrupsjon og skattefusk trakk han nok i noen tråder for å tilpasse straffen mot Milan til noe spiselig. Med seg på laget hadde han direktør og visepresident i Milan, Adriano Galliani. Han er tilfeldigvis også president i Serie A. Det var nok en grei posisjon å ha når det blåste som verst i sommer.

Til forsvar for Milan kan det sies at Juventus var mye verre. Da man fikk tak i de utenlandske sim-kortene Moggi og de andre involverte hadde brukt til å snakke med dommere var det ingen her som ble satt i forbindelse med Milan, heller omvendt. Før Juve – Milan i 2004/2005-sesongen ringte for eksempel Moggi dommeren 13 ganger, og 0-0-kampen blir blant annet husket for at Milan ble snytt for to klare straffespark. For de fleste klubber ville man også sagt at det var første gang, og at det skal tale til deres forsvar, men Milan ble nedgradert for noe av det samme i 1980, så den gang ei.

Resultatet er kjent. Milan måtte spille kvalik til CL, men kom med (moro for Cork da Milan kom på besøk). Penga rår, og dessverre er konsekvensene for å jukse så små at det sannsynligvis lønner seg.

7 thoughts on “Fusk, Fanteri og Finale i CL

 1. De har sonet straffen de fikk, men det er jo et artig poeng å trekke frem at de, dersom milan ikke hadde hatt den makten de har i Italiensk fotball, neppe ville vært med i det hele tatt.
  Når det er sagt: Forza Milan!

 2. De har vel strengt tatt ikke sonet noe straff, men fått en straff som passet dem ganske greit, og UEFA hadde på den tiden altså ikke noe lovgivning som ga dem mulighet til å straffe dem med utestengelse – altså ingen straff. Hvis man regner det som en straff de må sone at de må spille kvalik mot Cork har de sonet – men jeg syntes kanskje det er en mild straff for fusk og fanteri.

  I Italia mener de nok at dette er en del av spillet. Akkurat som skuespill, drittslenging og tribunebråk. Av disse grunner håper jeg på Liverpool i Aten, selv om vi kommer til å bli plaget av en ekstrem selvgod sunnmøring i all fremtid, og en del selvgode L’pool-supportere tilsvarende lenge.

 3. Poengstraff i Serie A er en meget sterk straff for en klubb som har som mål å vinne tittelen hvert år. Jeg er forresten ikke Milan-supporter, men syns argumentene er litt for svak. Selvfølgelig er det bittert at et lag som har jukset er å se i CL-finalen – men denne gangen skyldes det resultater og (til tider) glitrende spill på et fair grunnlag.

 4. Jeg synes argumentene til Lars holder veldig godt mål. En straff som fortsatt gir et lag som har jukset muligheten til å vinne et av de gjeveste trofeer i fotballen er ikke en særlig streng straff. Det er liksom litt uinteressant at de har spilt bra i den sammenhengen. Hva med å la Landis delta i touren i år også..? det kan jo være at han sykler bra i år uten dop.. Vi må bare la han kvalifisere til start gjennom et juniorritt først. Og selvfølgelig tildele han tredjeplassen for 06.

  Er ganske interessant at sanksjonsmulighetene mot klubbene er så begrenset. En enkeltspiller som blir tatt i juks kan utestenges i lang tid, mens en klubb som jukser i verste fall må rykke ned et år. Dette er litt det samme problemet man ser i næringslivet forøvrig hvor store bedrifter i stor grad kan gjøre som de vil når straffen som oftest rettes mot bedriften i form av en bot de bare flirer av i styrerommet. Jeg tror styregutta i Milan pustet lettet ut og tok seg en god drink da de innså at tredje plass i serien i 06′ var sikret og at de kunne vinne sølv i CL i 07′. Det tror jeg faktisk gjelder fansen også om de tenker litt nøur Her er jeg selvfølgelig helt objektiv. Alle vet jo at Liverpool lett drar i land sitt sjette trofé 23. mai. Selvgode Liverpoolsupportere… finnes de?

 5. Når Milan så vinner presterer de å gi Silvio en egen gullmedalje og bære ham på gullstol rundt på banen. Gattuso ble nesten aggresiv mot sine egne etter kampen for å få dem til å gi Silvio pokalen, og det hele virket ganske rart. Nå var ikke dommeren veldig partisk i går, men man begynner jo å tenke i de baner med en gang det oppstrammede ansiktet til Berlusconi fyller skjermen.

  Jeg tror jeg aldri vil skjønne meg på italiensk mentalitet, men noe god PR for fotballen er det ikke at man hyller personer som man først og fremst forbinder med juks, kampfiksing og korrupsjon.

 6. The Guardian kan forklare bedre enn meg:

  Milan (-8), meanwhile, finished up in the top four and winners of the biggest trophy in club football. And here, permit me a quick word on the Rossoneri. Much has been said in recent weeks about the appropriateness or otherwise of having admitted them to the Champions League this season. After all, according to various commentators, they had been found guilty of match fixing in the Italian courts.

  This is substantially incorrect. Milan were found guilty of unsporting behaviour, not match fixing, and not by the courts but by a “sports tribunal”, a body that was (a) in an incredible hurry to reach a verdict and (b) able and willing to accept supposition in place of evidence. Put simply, the tribunal didn’t have to prove Milan had done anything wrong. As such, the Rossoneri were condemned on the basis of a couple of ill-advised but less than earth-shattering phone calls in which their referee liaison officer talked about referees that the club liked to have, and those they didn’t.

Leave a Reply

Top