You are here
Home > Heia > Trist på tribunene

Trist på tribunene

Har nettopp sett tidenes kjedeligste FA-Cupfinale. Er vel mulig det har vært kjedligere finaler ute på selve banen tidligere, men det jeg sikter til er det som skjedde på tribunene. Nye Wembley virker jo som en helt fantastisk stadion på alle vis, men det blir litt feil at supporterne til de forskjellige klubbene bare få 25000 billetter hver. Det vil altså si at 40000 billetter går til “andre”, det være seg sponsorer og alt mulig annet enn supportere. Men en fordelingsdiskusjon om billettene er ikke det jeg ønsker å starte her.

Mitt hovedpoeng: Hvor mange Supportere med stor “S” var det egentlig på Wembley i dag? Ikke 25000 fra hvert lag ihvertfall. Mine antakelser er at maks halvparten av billettene som var tildelt Chelsea og Manchester United-tilhengere tilhørte skikkelige Supportere. Resten velger jeg å kalle “publikummere”. To helt forskjellige ting. Man så det hver eneste gang publikum ble filmet på tribunene både før, under og etter kampen. La dere merke til det? Flesteparten satt. De satt. Ingen fotballsupporter sitter når laget de heier på spiller FA-Cupfinale. Enkelt og greit.

Ikke var det noe mye synging heller. Man kunne vel et par ganger høre litt “Glory, glory Man. United” og “Come on you blues”, men det var vel egentlig alt.. Ingen synging “mot” hverandre. Strengt tatt ingen synging i det hele tatt, bare korte “chants” og sporadiske situasjonsbetingede tilrop.

Ja, jeg er kanskje innhabil i denne saken, men føler allikvel jeg må kommentere det; Under finalen i fjor var det en helt annen stemning. Jeg har sett kampen flere ganger på DVD, snakket med over ti forskjellige som var på kampen og sett utallige videoen på youtube og andre steder. Både med supportere av Liverpool og West Ham. Da var stemningen elektisk da, noen INGEN kan påstå at den var i dag. Visst ble det spilt en mer underholdende finale i 2006, men dette skal da ikke ha noe å si på stemningen f.eks. før kampen?

Liverpool og West Ham-supporterene i fjor var på et helt annet nivå enn hva vi fikk se/høre av de tamme Manchester United-tilhengerene og snobben fra London Vest i ettermiddag. Selvfølgelig kan dette virke som krasse beskyldninger fra en som ikke var tilstede på noen av disse kampene, men jeg har som sagt fått med meg og lest det aller meste omkring dem allikvel. Når det nå like før kampen i dag dukket opp en sms fra en god kamerat av meg som var på Wembley med teksten : “Det er like stille som i en søndagsskole på og utenfor Wembley, ikke i nærheten av fjorårets stemning”, så forstår jeg hva han mener. Så selv reportasjene på Sky Sports like før avpark rett utenfor stadion. Folk gikk jo stille og rolig inn på arenaen uten å si et ord. Bildene var som en kontrast til bildene fra 13. mai 2006 fra Millenium Stadium. Liverpool og West Ham-supporterne sang om kapp i fem timer før kamptart “over alt”. Og det fortsatte selvfølgelig inne på stadion under hele kampen. Og da Liverpool løftet pokalen som vinnere, fikk West Ham-spillerne sin velfortjente hyllest fra alle de tilresiende fra London ?st. Og ikke slik det var i dag da 80% av Manchester United-supporterne allerede hadde gått hjem da John Terry løftet pokalen etter en av de siste 20 års kjedeligste FA-Cupfinaler. Både på og av banen.

Og jeg tror ikke dette er noe enkelttilfelle blant suppoterne til Chelsea og Manchester United. Disse to lagene er såpass suverene i England ute på banen at de fortjener bedre suppotere også. ? diskutere “hvilke supportere som er best” er jo en klassisk gjenganger, men jeg føler jeg begynner å få “erfaring” nok til å starte diskusjonen. Jeg har selv vært på Stamford Bridge og senest i vinter var jeg på Champions League-kamp mellom FCK og Manchester United. Jeg satt (ja, satt) blant Man. Utd.-fansen i Parken, og stemningen var så laber at det nesten bare ble latterlig.

Samme person som sendte sms før dagens kamp ringte forøvrig i midten av andre omgang. Han måtte viske for å ikke forstyrre de som satt ved siden av ham. Litt småklapping her og der var alt som skjedde rundt han.

Kall meg som sagt gjerne innhabil som West Ham-supporter, men jeg hadde trolig ment nøyaktig det samme hvis det var Liverpool mot Tottenham i 2006-finalen.

Vi får håpe på to lag med skikkelige supportere til neste års FA-Cupfinale. Nye Wembley fortjener bedre supportere enn årets.

7 thoughts on “Trist på tribunene

 1. Jo bevares, angående stemningen kan du godt ha rett. Selv var jeg for fokusert til å tenke over det, men det understreker vel kanskje bare at du har et poeng…

  Så har det da også blitt en motesak å kritisere enkelte supportere og da Uniteds i særdeleshet. Ser en på hvordan det tidvis er på OT så får man fort noe å spinne rundt. I hjemmekampen mot Middlesbrough var jeg egentlig litt flau. Kun en merkelig summing på tribunene.

  I supportermiljøet rundt United er dette også noe en vil bedre. Sett fra mitt ståsted er det vanskelig å si hva som er hovedgrunnen til at OT og andre baner sliter med å skape en atmosfære som er klubbene og arenaene værdig. Billettpriser, ståforbud, turister og kampantall er vel de vanligste årsakene som nevnes. I tillegg kan det sies at man har ønsket en egen syngeseksjon på OT som skal piske resten av stadion i gang.

  Selv var jeg på semifinalen mellom United og Watford. Her var stemningen en helt annen. Watford var tildelt flere billetter enn United og likevel var trykket størst fra den røde delen (satt blandt Watford-fansen). Sett sammen med at United-fansen ofte lager mer liv på bortekamper i PL enn hjemme på OT, spørs det om det er fansen eller tilskuerne som er problemet? Mange av de gamle, syngende, die-hard fansene har heller ikke mulighet til å betale for de stadig dyrere billettene under regimet til Glazer parasittene

  Tilbake til Wembley: Igjen har billettprisene gått opp. Dette gjør emnet kjøpekraft til et tema angående hvem som kan ta seg råd. Videre bringer det problemstillingen: Kjøper du en billett for å få servert et produkt, eller vil du bidra til å skape produktet? Fra gammelt av vil engelskmenn og andre supportere det siste. Dette uavhengig av om du holder med United eller Bristol. Ekskluderer man de som vil skape produktet og kun inkluderer de som vil bli underholdt, får man en verdiløs forestilling som idag. At kampen fortoner seg som “just another Chelsea game” får vel heller ikke de pengesterke til å vrenge ganen i vill allsang.

  Kanskje har United og Chelsea et større problem enn foreksempel Liverpool. The Kop har fortsatt en stilling hos dem som både stemningsskapende og bærende. Slik Stretford End en gang hadde på OT. Med ny stadion ligger det store utfordringenr for Pool her. La ikke klubbene glemme at supporterne, de ekte, syngende, er med på å skape det produktet som gjør engelsk fotball så unik.

 2. Er enig med deg i det meste, men har et par ting jeg vil få sagt. Ja, prisene var høye. Meget høye. Men tror allikvel dette ikke hadde stoppet supportere til andre lag til å komme på kampen (tror nok Bristol City-supporterne hadde etalt hva som helst hvis de fikk se laget itt re-åpne Wembley). Og da hadde det trolig blitt en mye bedre stemning. Jeg er ganske så sikker på at det i playoff-finalene fra L2, L1 og Champioship er minst like høyt trykk på tribunene enn det var i går. Remember my words når dere ser dem.

  Men når det er sagt; jeg er ikke det minste tvil om at “die-hard”-fansen til både Man Utd. og Chelsea er vel så bra som supportere til andre lag, men i går hørte vi dem ihvertfall ikke. Vet ikke om dette er fordi prisene var høye eller om det var vanskelig å få tak i billetter at de ikke var der, men er du virkelig en “die-hard”-fan i England så har du det med å komme deg inn på stadion når laget ditt spiller FA-Cupfinale.

  Jeg ønsket egentlig ikke å starte en diskusjon om “hvem som har de beste supporterne”, men jeg innrømmer glatt at det å gå på en kamp på Upton Park i dag er noe helt annet enn det var da jeg så Hammers for første gang tidlig på 90-tallet.

  Poenget mitt med innlegget var at jeg synes en FA-Cupfinale fortjener så mye mer “liv og røre” enn under en vanlig Premier League-kamp. Og det er det vanskelig å argumentere mot.

 3. Dette med pris og fasiliteter tror jeg har vært en bevisst handling fra engelske klubber og FA. Prisene er skrudd opp, samtidig som fasilitetene er blitt bedre, dette for å få betalingsvillige småbarnsfedre fra upper middle class til å dra på på kamp igjen. Pøblene skulle bort og Dannelsen inn. Det er langt på vei det som har skjedd. Det er mindre bråk, man tør å ta med seg barna på kamp. Det man har ofret noen steder er kanskje litt leven fra tribunene?

  Det er jo dumt da, at hvor stor fan du er eller hvor mye du synger ikke måles etter tykkelsen på lommeboken (noen vil kanskje hevde at det faktisk er motsatt. Jeg har sett en del kamper på Nadderud, og hovedtribunen der er et godt eksempel, hvor man gjerne klapper høflig også når motstanderlaget scorer:-)

  Når det er sagt er jeg enig med Tore i både at flere billetter skulle gått til klubbene samt at hvis det er én dag du skal synge, så må det være under FA-cupfinalen.

 4. Er litt spent på om vi kommer til å ha en lignende diskusjon etter kampen på onsdag. Det har jo vært ganske heftige diskusjoner og meningsytringer i forbindelse med tildeling av billetter til CL-finalen. Nå tror jeg i allefall at Liverpool kommer til å stille mannssterke i Aten, så synging blir det nok. Men da har nok blodsupporterne tatt opp lån for å kjøpe svartebørsbilletter av diverse sponsorpamper. Jeg er ganske sikker på av billettene til den kampen er dyre i utgangspunktet, men det gjør kanskje ikke så mye. Det er jo bare en kamp. Problemet dukker jo opp når brorparten av billettene ikke deles ut til supporterne.

  Som en avslutning vil jeg gratulere Chelski med tredjeplassen i CL… var kanskje derfor det ikke var så mye liv på tribunene.. Bronsefinale liksom.. er jo ikke så stas det.

 5. Penger er makt gitt, og sponsorer som bidrar mye får altfor mye “makt”, også på tribunen. Spesielt større arrangement som CL-finale, FA-cup-finale, og til og med vår egen Cup-finale. Kontaktnett blir viktig for å få tak i billett. Er også tilfeller hvor de som jobber med distribusjon av billetter får kjøpe til venner og familie, f. eks Ticnet og Narvesen i Norge, og det blir dermed enda færre billetter tilgjengelig for de største tilhengerne.

  Dette er et generelt problem, men forklarer ikke forskjellen i stemning mellom finalen mellom Liverpool- West Ham og Man. Utd – Chelsea. Jeg er United-supporter (siden slutten av 80-tallet), og liker selvfølgelig ikke utviklingen på Premier Leagues største stadion. At 76000 mennesker lager så lite liv har nok med en del av de argumentene som allerede er nevnt i tidligere innlegg forhold til prising, sponsorer, fasiliteter osv. Når det er sagt, har vel United et relativt bra rykte som bortesupportergjeng, men 5-10000 “ordentlige” supportere drukner i 65-70000 stille supportere. Man ser litt av samme greia på Lerkendal – Kjernen på 1-2000 drukner i stillheten fra 18000 søskenbarn på tribunen.

  Og her ligger kanskje forklaringa også – er bare mitt syn uten å ha noe fakta. Det virker som United, Chelsea, Rosenborg og tilsvarende har færre skikkelig dedikerte supportere relativt til mengde på kamp enn for eksempel Liverpool, West Ham og Vålerenga.

  Har også vært på West Ham sin hjemmebane, og i Championship mot Cardiff var det fullt hus og kjempestemning. Ser det samme når Vålerenga spiller. Alltid mye liv fra Klanens 8-12000 oppmøtte. Det blir ikke nevneverdig mer stemning av 25000 på Ullevål enn 15000. Og de syngende supporterne er i overvekt.

  Truls har et poeng med “bronsefinale”. Både United og Chelsea ville til finalen i CL, samt at United hadde vunnet PL og Chelsea hadde jo fått sitt trofé i “tøysecupen”. Sånn sett var vel United-supporterne litt apatiske med stor glede over PL-seieren blandet med skuffelsen fra å ryke ut mot Milan i en dårlig kamp. Chelsea hadde sånn sett “mer” å spille for. Dette er kanskje forklaringer, men kan ikke unnskylde dårlig stemning. Som Lars sier, “er det én dag du skal synge, så må det være under FA-cupfinalen”.

  Et siste poeng er de strenge reglene i England om sittende supportere. Var et innlegg i siste Klanspost om dette, og her er det stor forskjell på hvordan sikkerhetspersonalet og hjemmesupporterne kommuniserer. Hos noen er reglene tøyd til en viss grad mot gjensidig respekt, og stående supportere lager mer liv. Om det er forskjell her på Old Trafford og Upton Park (Boleyn Ground…) vites ikke, men ser for meg strengere sikkerhet på OT – mer i Europa, benchmark-stadion i England, stor og ny stadion, flere turister og småbarnsfamilier osv.

 6. Tror vel egentlig at de fleste her er generelt enige i det meste. Det kommer frem interessante poenger som jeg ikke hadde med i mitt innlegg, men jeg er mer eller mindre enige i de fleste av dem.

  Dette du nevner i slutten av innlegget ditt, Pål, er meget interessant. Dette med stemning på ståtribuner kontra sittetribuner. Dette er vel tatt opp i hundrevis diverse diskusjoneforum, men to ting er sikkert:

  – Det er bedre stmning blant stående supportere (egentlig merkelig, men det Er det)

  – På noen av stadioenene er de mer nøye med å “nekte” folk å stå. Har hørt på noen stadioner i England “please sit down”, mens på andre er det ingen som bryr seg.

  Vil ellers gi dere en mosom link til organisasjonen standupsitdown: http://www.standupsitdown.co.uk/

Leave a Reply

Top