You are here
Home > Annet > De norske fotballmedier

De norske fotballmedier

Norsk fotballdekning består i stor grad av daglig dose i avisene, og TV2s utførelige og ganske ukritiske dekning. Mer om denne siden. Videre har 442 i NRK forsøksvise debatter rundt fotballen med påfyll fra P4, som også er eiet av TV2 og har rettigheter de må få mest mulig ut av. Dette er hovedproblemet med TV2/canal+sfæren. De har rettigheter og må balansere mellom fakta og salgsretorikk i dekningen sin. Av mer eller mindre uavhengige medier som burde ha mulighet til å gå i dybden finnes ikke mye. VG-støttede fotballMAG var kvalitativt ganske bra, dog ikke veldig engasjerende eller kritisk. Det forsvant jo også da VG kuttet pengestøtten.

FourFourTwo i Norsk versjon sliter for tiden, men bruker mye spalteplass i de siste numrene på å fortelle at de sliter, trenger flere lesere, men vil klare seg. Her har Tom Stalsberg overtatt etter at TV2-ekspert Bengt Eriksen sa fra seg redaktøransvaret, og Stalsberg er vel nå eneste faste ansatt(?). Produktet bærer preg av hastverk, mye oversettelser(ikke alle like gode) og Stalsberg “bakrommet”-stil på alle tekstene (litt mye i lengden). FireFireTo er heller ikke kritiske eller analyserende (kanskje unntatt Anders Jakobsens spalte), og bidrar etter mitt syn ikke til å bringe fotballen fremover.

Av nettkilder har vi, foruten fotballblogg.no naturligvis, fxt.nos blogger. De fleste av de som blogger her er ansatt i et fotballselgende organ, og gjerne i selskapet som står bak fxt.no (Eriksen, Watne osv.), men Tor-Kristian Karlsens blogg er et hederlig unntak. Han tør å mene noe, gir av sin kunnskap, skriver ganske ofte og diskusjonen i kommentarfeltet er normalt ganske god. Verdt å lese!

Andre norske sider som er verdt å lese? Kom med tips. Vi har linket til noen her på siden, men det må da være flere? En kategori sider som har dukket opp i kjølvannet av pengestrømmen og teknologiske muligheter er sider som prøver å ha “brukergenerert innhold”. Der fotballmagasinet.no og alltidfotball.no lykkes godt med denne satsingen(på nyhetsstoff), er footballfeed.com/fotballstartsiden.no foreløpig kun en samling sider som er samlet inn automatisk av en ikke alt for god maskin. Den samme maskinene spammer også kommentarfeltene rundt forbi (se de nye kommentarene som plutselig har dukket opp på denne posten🙂 Dette bidrar jo ikke spesielt. Bak satsingen finner vi selskapet infostill som ledes av VIF-patriot Andreas ?wre. En motor som samler fotballrelaterte saker bedre enn f.eks. sesam er ikke å forakte, men foreløpig er siden og metodene veldig beta. Alle disse sidene er uansett kun nyhetssider. Du får vite at Start har kjøpt en ny venstreback og at Martin Andresen er skadet (i tungen?), men ikke synspunkter på hvorvidt korrupsjon i norsk fotball er et problem, eller at fotballen i større og større grad preges av rikfolk i skatteparadis, korrupte agenter og styremedlemmer, og folk som gjerne opererer helt i grenselandet av gjeldende regler og lovverk. Ingen medier skriver om dette! Det er en skam.

Når DN intervjuer Erling Borgen på lørdag sier Borgen at spillere i Skeid på 80-tallet krevde penger under bordet, men det ville han ikke gi (han var formann), så da gikk spillerne til Lyn. Hvor er oppfølgingsspørsmålene? Hvem er disse spillerene, hva gjør de i dag. Oddsen for at de sitter å styrer rettigheter, klubber eller jobber med fotball på andre måter er jo tilstede? Er det slike folk norsk fotball trenger?

En annen ting er jo hva som faktisk blir diskutert. Når TV2 hadde to minutter til rådighet etter kampen mellom Start og Brann brukte de all tid på å mase om dommeren. Doffen fikk ett spørsmål om dommeren, og så var det ikke tid til mer. Er det ikke mer interessant å diskutere hvorvidt dommeren tillater for mye slag og høye albuer, eller faktisk hvor tilsynelatende enkelt gullkandidat Brann ble plukket fra hverandre av dumpekandidat Start? ?vrebø gjorde en grei kamp. Overså kanskje et par frispark i forkant av målet til Brann, og burde kanskje sendt Winters av banen for slaget mot Engerdal (var det Engerdal?), men alt i alt en OK kamp av ?vrebø. Ikke verdt 100% av dekningen av kampen hvertfall. TV2s dekning er verdt en egen post en annen gang. Jeg vil ha mer temperatur og dyptpløyende journalistikk. En god vin til den journalisten som for første gang får en norsk fotballeder til å krype til korset og innrømme penger under bordet, juks og fanteri! Har en fotballeder noen gang måtte gå av pga. avsløringer i pressen? Morgan sitter jo fortsatt, så da skal det jo ganske mye til…

2 thoughts on “De norske fotballmedier

  1. Jeg roter! TV2 eier kanal24, og P4 eier fotballrettigheter… P4 er på sin side eiet av MTG i det store og hele. MTG eier vel også TV3 og Viasat såvidt jeg husker, og har der rettigheter til CL, men om dette også gjør at P4 har rettighetene til CL på radio vet jeg ikke.

    MTG eier vel ellers også SportN, men har her en utvekslingsavtale av rettigheter, bl.a. OL-stoff, med NRK. NRK har en opsjon på å kjøpe seg inn her, men samarbeider foreløpig kun om utveksling av innhold.

    Jeg skal prøve å holde tungen rett i munnen neste gang. Takk for korreksjonen Tore!

Leave a Reply

Top