You are here
Home > Penger > Ungdomssatsningen i Norge

Ungdomssatsningen i Norge

Juniorfinalen på Sør Arena ble et lite plaster på såret for IK Start, og flere har nevnt at det kanskje er like greit å få et år i første divisjon – Særlig hvis man bruker det like bra som sist. Sølv-laget fra 2005 er nær sagt oppløst, hvertfall hvis Strømstad og Doffen selges. Hva er igjen? En masse talenter!

I den triste forestillingen på Ullevål på Lørdag stilte Start med følgende spillere født i 1983 og etter: Doffen(83) og Lars Martin Engerdal (83). Disse slo gjennom for flere år siden – og etter at Start rykket opp har ingen nye helt tatt steget. Kleiven, Khalili, Børulfsen, Pepa, M.Hæstad og Mathisen kan alle ta steget neste år. Det hadde vært bra for Norsk fotball.

For VIF spilte Glenn Roberts hele kampen, en mann som har fått noen innhopp for VIF, men aldri helt fått tillit. Det virker dumt at vi ikke greier å få opp nye talenter og la dem spille i tippeligaen, men lar rustne herrer over 30 befolke startoppstillingene. I tillegg til at svært mange av dem jo heller ikke er Norske. Vi bør snarest innføre en U23-kvote av hjemmeavlede spillere. Dette vil også få opp verdien på talentene våre, og det blir et stort poeng for klubbene å ta bedre vare på dem.

I den nevnte juniorfinalen fikk også Joshua King et kort innhopp. En 15-åring som kunne vært fremtiden i VIF. Både for økonomien og for kvaliteten. Vi kan nå lese at han kommer til å skrive under for Manchester United rett over jul. Det er ikke lov å gjøre avtaler med barn, så Jim Solbakken forklarer til NRK:

Det er muntlig enighet om kontrakten, og overgangen kommer til å bli gjennomført. Det eneste som gjenstår er spillerens signatur på kontrakten. Det vil bli gjort på spillerens 16-årsdag 9. januar neste år, forteller Solbakken.

Dette høres nå ut som en avtale? I all annen foretning er en muntlig avtale like mye verdt som en skriftlig, men dette gjelder kanskje ikke hvis det er snakk om barnearbeid?. Han forklarer også at “Joshua har bestemt seg”. Da han svarte på Per Ravn Omdahls kritikk tidligere denne måneden om at agenter er griske, barnearbeid dumt og at 15-åringer ikke nødvendigvis alltid velger det riktige (min forståelse av hva han mente), svarte han følgende:”Det er foreldrene som bestemmer over sine barn når de er under 18″. Det han mener er altså at foreldrene har gjort en avtale med Solbakken AS (Solution)? Det ville vel i tilfelle nærme seg barnearbeid? Kan man selge et barn på den måten, selv om det tilsynelatende gir barnet en sjanse til å spille for Manchester United?

Hvis en mor i Burma får en unik sjanse til å sende barnet sitt for å jobbe for den største skofabrikanten i verden – burde hun sende ham/henne dit?

10 thoughts on “Ungdomssatsningen i Norge

 1. Uten at jeg tror man trenger å trekke sammenligningen Solbakken/militærjunta noe særlig lenger er jeg helt enig. Det virker veldig rart at man har lov til å bli enige om en avtale man ikke har lov til å inngå. En oppdatering av regelen burde inneholde et forbud mot å forhandle med spillere under 16 år, samtidig som jeg ikke kan skjønne annet enn at Jim Solbakken har representert King, skriftlig avtale eller ikke, før han har fylt 16, og at han dermed har brutt reglene, også de gjeldene.

  For Start sin del kan man bare håpe at nedrykket vil føre til at man selger unna litt gammelt rask, og at super-juniorene tar turen fra 2.-lagsspill i 2. div til 1.-lagsspill i 1. div.
  Noen av gutta kunne vært gode nok for tippeligaspill allerede, men dersom laget hadde blitt værende i toppdivisjonen hadde de nok måtte slite for å danke ut etablerte stjerner som Hæstad/Strømstad, Atle Roar Håland, Martin Borre og Bernt Hulsker (grøss). Nedrykket vil antagelig føre til at de tusler ut porten, da kan unggutta få bevist at de duger.

 2. Mener dere at Joshua King heller burde blitt i Norge slik at han kan generere penger til VIF i fremtiden? At han skal prioritere det fremfor å følge guttedrømmen han har hatt siden han begynte å spille fotball som 6 åring? At han skal droppe det fantastiske tilbudet og ikke tenke på hva han har lyst på men heller prioritere hva VIF har lyst til?

 3. E Eriksen: Er ikke du mer uenig med regelverket? Du mener alle skal kunne skrive kontrakt når de vil? King drømte sikkert om å spille i Man U da han var 13 år også. Hadde det vært greit da? Hva om han var 10?

  Jeg tror kanskje post-forfatteren hadde satt pris på om King ble i norsk fotball, men argumentene han går ikke på det, men på at Solbakken og Man U driver med noe som ligger veldig tett opptil det som er definert som barnearbeid i lovverket.

 4. Jeg er helt enig i at det bør være en grense. Nå er det slik at det er lov å skrive proff-kontrakt m norske klubber når man fyller 15 men med utenlandske klubber når man fyller 16. Det er jo greit slik at talentene kan fanges opp før de reiser ut. King fikk tilbud om å skrive under for VIF da han var fylt 15. Startlønna var 750,- pr mnd. Han ble tilbudt å binde seg for flere år fremover. Men er ikke dette også barnearbeid eller?

  Jeg tror foreldrene hans som kjenner han best, samt deres rådgiver Solbakken kanskje er best kvalifiserte til å avgjøre om han burde dra eller ikke. Det går ikke ann å tvinge han til å prestere hvis han ikke vil. Får han det ikke til kan han jo flytte hjem igjen.

 5. Jeg er til dels enig med deg, men mener samtidig at man skal være ganske skeptiske til fremstillinger av Solbakken og andre som Den Gode Hjelper. Videre mener jeg de vel har brutt reglene som gjelder ved å ha en muntlig avtale.

  Det som videre betyr noe er at VIF ikke greide å tilby han/familien en pakke som var fristende nok til å holde King i Norge og i VIF. Hvis NFF innfører et krav om hjemmeavlede spillere er klubbene nødt til å verdsette talentene sine i forhold til dette. Det vil da være lønnsomt for klubbene å tilby bedre økonomiske og utdanningsmessige betingelser.

  Jeg er altså ikke ute etter å ta J. King i dette tilfelle, bortsett fra at jeg tviler på at han tar disse beslutningene helt selv. Det er viktig at man ikke ser seg blind på at det er Manchester United. Det er fortsatt en milliardindustri, det er fortsatt barn det handler om og for Norsk fotball er det heller ikke sikkert det beste er å sende talentene på skole i England. Vi må se på hvorfor han drar, og gjøre noe med det slik at vi beholder talentene her hjemme.

 6. Selvfølgelig har Solbakken andre intensjoner enn bare å være Den Gode Hjelper. Han ønsker å hjelpe et talent slik at han i fremtiden kan tjene penger på gutten. Når det er sagt er det greit å ha i bakhodet at Solbakken jobber for Solution A.S hvor O.G. Solskjær eier 30% av aksjene. Du kan være sikker på at han ikke ønsker å få tilsmusset navnet sitt med suspekte prosjekter. Det er mange agenter på markedet og jeg tror Solbakken er en god representant for arten. De tenkter jo også langsiktig, og at talentet har det bra og trives er jo alfa og omega for at prosjektet skal lykkes. Han har selvfølgelig heller ikke tatt beslutningene selv men rådført seg både m foreldre, Solbakken og andre. Men han hadde jo aldri reist hvis han ikke ville selv. Det er jo ikke mulig å få han til å prestere hvis han ikke har lyst selv. At han skal trives er jo også en av grunnene til at han ikke blir “sendt” utenlands men faktisk har fått med i avtalen at moren blir med.

  Det var forøvrig moren til King som kontaktet Solbakken fordi hun ønsket noen å rådføre seg med. Dette fordi det ble for mye mas med tilbud fra 5 engelske klubber etter Nike Cup samt VIF som var VELDIG ivrig på at de skulle signere der. Når det gjelder lovligheten av avtalen er det slik at det ikke er lov til å signere noe på vegne av . King før han fyller 16. men at foreldrene bruker han som rådgiver er ikke imot regelverket.

  Jeg tror nok at VIF ved en senere anledning muligens vil se at å tilby en 15 åring 750,- kr til å begynne med var særdeles lite taktisk lurt. Ingen foreldre ved sine fulle 5 signerer en kontrakt for sin 15 år gamle gutt som binder han for flere år til en klubb m en startlønn på 750,- pr mnd. Det er faktisk ikke ikke lov etter NFFs retningslinjer. Men jeg vet at flere klubber opererer på samme måte. Fordi de legger utdanningen inn i lønna så betaler jo i praksis spilleren selv de 3 årene på Wang. Men at King hadde 1,5 år igjen til han skulle begynne på Wang hadde de ikke tenkt på.

  Selvølgelig er dette en milliardindustri. Det er nok foreldrene til Joshua klar over. Men vi bør ikke gllemme at det er VIF også i høyeste grad klar over. Likvel; å si nei til et slikt tilbud er ikke lett. Heldigvis finnes det rundt omkring i Norge mye talentsatsning og de færreste får et slikt tilbud. Og da blir jo de fleste talentene hjemme til de er såpass voksne at de kan ta en slik avgjørelse selv.

  At ALLE norske talent skal holdes hjemme er jeg motstander av. Den enkelte må få forvalte talentet sitt som han/hun vil.

  Men litt sunn skepsis er bra.

  På generelt basis tror jeg likevel at norske klubber bør sjekke sine rutiner og se hva de kan gjøre for å holde på talentene sine. Hva hvis “talentet” ikke ønsker å ta videregående? Det må det jo også være rom for etter min mening.

 7. Hørte nettopp at Stabæk har lagt opp til at det skal være fire plasser i a-lagsstallen til hospiterende juniorspillere OG (viktig) de andre plassene skal utgjøre kun 16 stk. Det er satsing! Ellers ganske enig med Eriksen – Solbakken har et godt rykte å ta vare på og kan helt sikkert være en god rådgiver for King, men samtidig: Avtalen de har gjort er ikke lovlig, siden Solbakken selv sier de har en muntlig avtale. Denne er akkurat like mye bindene som en skriftlig avtale slik jeg forstår det.

  Ellers vil jo de fleste 15-åringer man spør om vil spille for Manchester United svare ja på det. Nå vil nok de fleste 15-åringer og de rundt dem også mene at 750 kr. pr. mnd. ikke er veldig mye penger. Konklusjonen må være at dette sannsynligvis er kult for King, kjipt for VIF, og så får vi se hvordan det gagner Norsk fotball.

 8. Det høres bra ut m ordningen hos Stabæk. Jeg vet ikke om de har noen lignende ordning hos vif eller andre klubber for den sak skyld. Jeg tror likevel det kan være en god ide. Blir jo spennende å se hvor mye spilletid Roberts/Fella/Brix etc. får m ny sjef på laget 🙂 jeg er faktisk ganske spent på å se hvordan det går.

  Avtalen er jo basert på et tilbud fra ManU. og Solbakken fungerer som rådgiver for foreldrene og ikke gutten direkte. Jeg vil jo tro at NFF hadde kommet på banen hvis dette hadde vært ulovlig. Nå får jo heller ikke de fleste 15. åringer tilbud fra ManU. De leker jo heller ikke butikk 😉

  Vi får håpe at King går hele veien i ManU og at han kan fortsette å representere Norge på landsdslaget også i fremtiden. Så får vi håpe VIF har lært litt av denne saken. De har jo i ettertid sendt et krav til ManU som de mener de har krav på, selv om King kun hadde vært i klubben 10 mnd da han var og prøvespillte. Til sammenheng kan jo også nevnes Moa som kommer fra Skeid. VIF vil ikke betale et øre fordi han kommer som Bosman spiller. Hadde han derimot gått til Sandefjord i vinter ville de tjent 1,5 mill på han. Likvel mener Aalbu at han er i sin fulle rett til å be om mer kr fra ManU en utdanningskompensasjon for King. Minner meg om det gamle ordtaket; !Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg”

 9. Enig. Høres uansett ut som Aalbu er i overkant optimistisk på hva de skal få fra ManU. Siste jeg hørte fra ham var argumentasjon omtrent som: “ManU vil gi oss mer penger fordi de ikke har noe å tjene på å behandle småklubber som leverer spillere til dem dårlig”. Han håper med andre ord på ren veldedighet 🙂 Jeg tipper ManU ikke leker butikk de heller, som VIF, og bare betaler det de må.

 10. Jeg liker sammenligningen mellom Manchester United og en “sweatshop” skofabrikk jeg 🙂

Leave a Reply

Top