You are here
Home > Heia > Kan fans og medlemmer eie og styre fotballklubber?

Kan fans og medlemmer eie og styre fotballklubber?

De siste 10-15 årene har flere og flere norske og engelske klubber gått fra å være idrettsforeninger basert på lokale krefter og dugnad, til å etablere AS. Semi-proffe styrer og investorer har tatt over millionbedriftene klubbene har utviklet seg til, og selv om pølseboddrift og korps-tankegang noen steder henger igjen i klubbhusene ser vi en proffesjonalisering av driften Fotballklubb AS. Det er nok slutt på tiden da man var medlem i en klubb, og var med å bestemme på generalforsamlingen? Det er mulig, men nå er det kommet en motkultur til dette: MyFootballClub er et nettbasert initiativ hvor man kan kjøpe seg en stemme for 35 pund i året, og de har nå gjennomført et vellykket oppkjøp av blue square conference-klubben Ebbsfleet United. Nå kommer også forslaget om at supporterskaren til Liverpool kan redde klubben fra det klamme amerikanske grepet til Hicks og Gillett. Her er det nok tenkt at de skal ha muligheter for å få igjen pengene hvis de selger, mens MyFootballclub er en medlemsbasert sak der man betaler en medlemsavgift. I tillegg er det skissert en pris på 5000 pund, noe som ikke er spesielt arbeiderklasse-vennelig.

Målet for disse initativene er å redde klubbene fra lånefinansierte oppkjøp som har potensiale til å kjøre hele klubben konkurs. Når klubben kjøpes av investorer er det heller ikke alltid nye eiere kjøper på grunn av helhjertet fotballinteresse, men gjør det ut i fra en tanke om at det kan være en god investering. Norske fotballklubber er det vel de færreste som ser på som en god investering, men internasjonale merkevarer som Real Madrid, Leeds United og Arsenal kan gjøres om til gode penger.

Idealet for denne ideen finner man i Spania og Tyskland hvor klubber som Barcelona er eiet av medlemmene. Disse velger president, hvilket for øvrig får utslag i populismen som preget innkjøpene i Real Madrid en stund, og har også muligheten til å sparke styret og lignende. Barcelona har i størrelsesorden ca 150 000 medlemmer. Disse er naturligvis samlet over tid, så det virker vel som en ganske vanskelig oppgave å samle 100 000 Liverpoolsupportere med 5000 pund til overs på kort tid? Nettbaserte løsninger som den til Myfootballclub kan dog gjøre det mulig – både for medlemmene å bestemme og ytre seg, men også sikre den finansielle biten. Det virker dog som man må få på plass en organisasjon man kan stole på: En halv milliard kan friste de fleste til å berike seg selv heller enn fotballklubben de var ment for.

Kunne denne modellen virke i Norge, eller vil klubbene fortsatt være avhengige av rike onkler for å lykkes?

4 thoughts on “Kan fans og medlemmer eie og styre fotballklubber?

 1. Vi har i hvert fall et eksempel på en middels suksess-rik klubb som klarer seg bra som medlemsklubb. Rosenborg har vel klart seg greit.

  Ellers håper jeg på litt oppdateringer fra det indre liv i Ebbsfleet. Sett noen nye talenter? Noen 17år gamle venstrevinger som burde få sjansen på a-laget snart? Burde de spille mer direkte? Det er jo du som bestemmer så jeg håper du har en mening…

  PS: Merkevaren Leeds Utd?

 2. Real Madrid er vel medlemseid allerede? I likhet med de aller fleste tyske Bundesligaklubber, og nevnte Barcelona som jo har hatt sånn ca. litt suksess oppgjennom åra.

  Dette er et meget spennende initiativ! Selv om £5000 i utgangspunktet høres mye ut for en akjse, så vil det legges til rette for at man kan spleise på aksjen forutsatt at man utnevner én talsperson for gruppa. Når det gjelder å få på plass en organisasjon man kan stole på, så skal man ikke se bort i fra at et eventuelt underslag resulterer i at underslåer blir forholdsvis umiddelbart transformert til en menneskelig, særdeles mørbanket scouserbiff med permanent livshemming dersom så skulle skje…

 3. Ebbsfleet, Fleet blant venner, gjør det for tiden greit, og vaker rundt playoff-plass. De har mye lokale talenter som får sjansen, men kanskje litt lite erfaring, spesielt på midten. Jeg hører nok med til de som mener treneren bør ta ut laget, og så får vi heller prioritere pengesekken til å forsterke lagdeler eller posisjoner.

  Til El Odves utfordring med å finne en Liverpool-fan man kan stole på: Man skal jo også finne en som er så oppegående at man ikke godtroende går med på en avtale med en Rune Hauge eller lignende. Altså en smart liverpoolfan man kan stole på… Her står utfordringene i kø med andre ord:-)

  Som stolt medeier av myfootballclub får man et brukernavn og et passord. Lite å henge på veggen med andre ord, men for 5000 pund skulle man tro man fikk et diplom man kunne ramme inn og henge på do?

Leave a Reply

Top