You are here
Home > Fotballens farer > Thaksins rare plan

Thaksins rare plan

På tirsdag kunne britiske aviser melde at Sven Göran Erikssons dager som manager i Manchester City er talte, og at han er på vei ut etter sesongen.

Med to kamper igjen har Manchester City tatt flere poeng i Premier League enn noen sinne, og de styrer mot sin beste plassering siden opprykket. I tillegg har de tatt 6 poeng mot sin røde storebror, det i seg selv definisjonen på en vellykket sesong. 

Svennis har vunnet UEFA-cupen med IFK og Lazio; han har vunnet ligagull med IFK, Benfica og Lazio; han har vunnet ikke mindre enn 7 cupgull; han har ledet England til kvartfinale i VM.

Disse erfaringene tok ham til nord-England, til kanskje den mest sentrale byen i europeisk fotball, men ikke til laget som hadde skapt fotballbyen. Eriksson skulle forvalte Thakshin Shinawatras penger, og etter tre år skulle det kuliminere i at Manchesters blå lillebror også skulle få være med de kule gutta i Champions League.

Samarbeidet mellom de to sterke mennene i City har lenge vært bra, og da City holdt en topp fire-plassering godt utpå høsten var Thaksin overlykkelig. Likevel gjorde disse første månedene tydeligvis Shinavatra for godt vant. 

Målet for det første året i Thaksins treårsplan var en topp-ti-plassering. Neste år skulle gi plass i Europa, før de skulle henvise Liverpool til femteplass i 2010.

100% måloppnåelse har tydeligvis ikke vært nok for Thai-sjefen. Nå skal han lokke Luiz Felipe Scolari til å overta roret. Hadde jeg vært i Scolaris sko ville jeg vært veldig tvilende til å akseptere en, for å være ærlig, ikke så attraktiv managerrolle i en klubb der fremgang og total måloppnåelse ikke er nok til å bli verdsatt, stabile rammer er fraværende, og du har en eier som detaljstyrer mye på spillernivå. 

I fotball koster det en del å skifte trener. Det har City opplevd til fullt monn de siste årene. Kevin Keagan hadde mange penger og rutte med. Det førte til mange nye fjes og mange investor-pund mindre i den daværende eierens lommebok, men ikke så mye god fotball. Stuart Pearce overtok et skakkkjørt skip og viste akkurat så lovende takter at også han fikk noen millioner til lagbygging. Alle managere ønsker å bygge sitt eget lag, og gjør det som best de kan med de midlene de får tildelt. Eriksson klarte seg ikke med stallen Pearce hadde bygget opp, og har lyktes bedre enn noen kunne håpe på å bygge opp et eget lag etter sin fotball og sitt spillermønster. Sommeren vil antagelig komme sammen med et rush av spillere som skal ut, og nye som skal inn for å passe den nye trenerens filosofi. Det fordrer riktignok at de får tak i en ny trener før i september – De kan jo alltids ansette Steve McLaren.

Avgjørelsen om å sparke Eriksson er fullt og helt Thaksins avgjørelse. Styret i klubben er ikke informert, og fansen er mildt sagt uenig. Få klubber som ikke nylig har vunnet noe kan matche hans popularitet – i en poll hos Manchester Evening News stemmer 96% av de som har stemt for å beholde svensken. Spillerene har tilbudt seg å boikotte den kommende Asia-turen for å vise sin støtte, men det har Svennis takket nei til.

Hvordan det går når man prøver å leke fotballklubb uten å høre på fans, spillere eller klubbens ansatte får vi snart vite, men at det er det som trengs for å lokke til seg stjernetrener(e), verdensklasse-spillere og lojale supportere stiller jeg meg tvilende til. 

Spiller man managerspill på PCen kan man kanskje føre en middelmådig klubb til verdensherredømme på ni måneder, men når man skal leke i sann tid trengs litt mer tålmodighet. Det skulle noen fortalt Dr. Shinawatra.

Update: Ryktene om om at Scolari er mannen til å ta over Svennis jobb tiltar i styrke, og nå har han begynt å svare akkurat like unnvikende som folk som skal ha ny jobb, men ikke kan si noe svarer.

9 thoughts on “Thaksins rare plan

 1. Hei! Flott blogg.

  Når det gjelder Svennis er jeg delvis enig, men også litt uenig med deg/dere. Svennis _er_ en dyktig trener, og jeg er enig i at det er litt vel dramatisk å sparke ham etter en god sesong. Spørsmålet er om Svennis er vinner nok til å ta City enda et skritt fremover?

  Han har noe sølvtøy, og han har en del gode resultater. Men det han huskes best for er nok seriemesterskapet med Lazio. Godt gjort, for all del, men en titt på stallen til Lazio viser at Cragnotti nok var like mye involvert som Svennis i det gullet. Og det kom også like mye av at Juventus feilet som at Lazio gjorde alt rett.

  Men for all del. Utålmodighet er ikke alltid bra i fotball. Bare se på Zamparini i Palermo…Og at Svennis er en dyktig trener er det ingen tvil om. Spørsmålet er om man kan skaffe en bedre, og om man kan gjøre det i City?!

 2. Det er selvsagt mulig at Thaksin allerede har en avtale med en trener av Scolaris størrelse, og det kan nok føre til at opinionen snur seg litt, men dersom han nå skal starte trenerjakt på bar bakke er jeg redd det kan bli vanskelig…

 3. Men er Scolari så mye større enn Svennis? Vi snakker om en fyr uten altfor mange trofeer i europa. Portugal passer ham bra, det er relativt likt Brasil, både spillemessig og kulturmessig. England er en annen planet.

  Vi får se 🙂

 4. Er helt enig… England er en annen planet, og Eriksson har fått 7 år på seg til å bli aklimatisert. Jeg synes også Erikssons meritter matcher Scolaris, og er absolutt ikke overbevist om at Scolari kommer til å gjøre en bedre jobb enn Svennis ville ha gjort.

  Jeg tror jeg ville beholdt Svennis uansett hvem som sto på døren og banket. Mangler bare et asiatisk teleimperium og litt tvilsomme kontakter, så skal jeg gjøre det bedre selv:)

 5. det virker jo som at _alle_ i og rundt Man City har stor respekt for Svennis, og da synes jeg det blir veldig dumt å gi en slik mann sparken. Spillerne og fansen står jo 100 % bak sin egen trener og roser ham til skyene – perfekt spør du meg. Men drømmen om ligagull allerede første sesong gikk ikke i oppfyllelse for Thaksin, så da var det visst bare å si bye, bye Svennis!

 6. Enig i at det virke dust å sparke en mann som strengt tatt har hatt mer suksess med City enn det man kunne forvente (hvertfall oss som ikke heier på City). På den annen side syntes jeg det er trist å se at fansen til City tilsynelatende ikke tenker på hvor pengene til Thaksin kommer fra. OK, han er en skurk, men han er vår skurk… Engelsk fotball flommer over av mer eller mindre finansielle investorer (Glazer, Gillette etc) og nyrike utlendinger hvis formue gjerne har en viss bismak (Abramovich, Thaksin, Usmanov etc.). Jeg er nok mer bekymret for at disse drar med seg PL ned i søla som at Thaksin bruker noen millioner pund på å sparke gode trenere etter eget forgodtbefinnende.

 7. En ny artig vending:
  Svennis er plutselig et år foran Thaksins masterplan; City ligger nemlig an til å sikre seg UEFA-cupplass etter at England slo Norge med ett tusendel på UEFAs fair-play-ranking.

  Det betyr vel kanskje ikke allverden for måloppnåelsen, men det gir i hvertfall Shinawatra en unnskyldning hvis han skulle finne på å snu på hælen, og likevel la Svennis sitte ut kontrakten sin…

 8. City er et artig lag å følge, du. Her står det aldri stille.
  City avsluttet sesongen i dag, og tapte tre kamper på rad for første gang på lenge. Slik ungikk de å vinne en ordentlig plass i UEFA-cupen, men lykken ville det, trodde man, til at City likevel skulle få spille i Europa da de lå rimelig godt plassert på den britiske fair-play-statistikken.

  Mens de lyseblå avsluttet sesongen med et 8-1-tap mot et nedrykkstruet Boro klarte de samtidig å pådra seg et sjeldent rødt kort, samtidig som noen tilskuere begynte å slåss med stadion-personellet.

  Der tok man knekken på alt som heter både selvrespekt og fair-play-rating. Kjempekamp!

  Ellers er det bare å gratulere Manchester United med seriegull. Med 6 poeng av seks mulige var City best i byen i år, men det spørs om ikke de røde smiler bredest til slutt likevel.

Leave a Reply

Top