You are here
Home > Penger > IK Start en skute uten styring?

IK Start en skute uten styring?

IK Start er (igjen) reddet fra konkurs og økonomisk ruin. Denne gangen er det Sparebanken Sør, som både er hovedsponsor og stadionnavnsponsor, som går inn på eiersiden i tillegg. Overtagelsen medfører at Soler, Rasmussen-gruppen og Ernst Ravnaas nå i praksis er ute av klubben. Dette avslutter en lenger periode med Erik Solér på eiersiden, og kanskje kan det også avslutte en tilsynelatende uendelig periode hvor klubben har blitt drevet omtrent som det ble/blir spilt makrellfotball: Lekent og underholdende, men ikke nødvendigvis spesielt effektivt.

Davy Watne beskriver Erik Solers periode i klubben i en bloggpost på tv2-bloggen sin. Det må være lov å være enig med Davy at ikke alt Soler har foretatt seg virker gjennomtenkt. Han blandet roller, og greide ikke å få på plass en administrativ gruppe som greide å gjennomføre Sør Arena-prosjektet på en bra måte. I tillegg ble det gjort en (grov) feilvurdering ved ansettelsen av Stig Inge Bjørnebye som hovedtrener. Juniorarbeidet har vært bra, men at en prosjektplan eller et budsjett noen gang kan ha vist at inntekter og utgifter ville balansere er vanskelig å tro. Slik kan man kanskje styre i CM, men for å bli en storklubb må man få på plass et sterkere administrativt apparat.

I tillegg har dette vært en forferdelig investering av Soler, men det visste han kanskje da de gikk inn? I følge NTB har Soler og Ravnaas tapt rundt 30 millioner på investeringen de gjorde i 2001. Da reddet de klubben fra konkurs. Slik sett har Start-fansen mye å takke disse to (samt andre investorer) for, men det likevel vanskelig å skjønne hvordan man kan investere mange millioner i en klubb uten å kreve at de som styrer også er kompetente og ansvarlige.

Nå ser det ut som Sparebanken Sør tar ansvar for situasjonen. De sier rett ut at de er der for å redde egne investerte verdier, og har også lansert Regionsjef ?yvind Aasen som ny styreleder. Forhåpentligvis får han med et styre som også blir diktert av Sparebanken. Her trengs ikke Start-fans, men folk som gjør de riktige økonomiske disponeringene, vet å vurdere risiko og skjønner seg på økonomi.

Dette får naturligvis sportslige konsekvenser. Likevel bør Start greie opprykk, men for å overleve i Tippeligaen trengs spillere. Det er nå stopp i kontraktsforhandlingene med spillerene som har kontrakter som går ut (Fevang, Borgersen og Nilsen), men samtidig har investorer kommet på banen med 5 millioner for å styrke stallen. En ny amerikaner er klar, og en annen kan være på vei. Start har fortsatt gjeld som Sparebanken ikke ville ettergi (60 mill), samt byggegjeld etter Sør Arena-overskidelsene (omgjort til vanlig gjeld nå), men med fornuftig satsing, gode kjøp og en bra junioravdeling kan det bli moro på Sør Arena også i fremtiden. Uansett blir det mye folk og moro på lørdag når/hvis Myggen gjør comeback!

Start er reddet for denne gangen, og dette kan være starten på noe nytt?

6 thoughts on “IK Start en skute uten styring?

 1. Det er vel all mulig grunn til å tro at Start rykker opp. Og det er all mulig grunn til å tro at Start rykker rett ned igjen. Dessverre. Såfremt de ikke opplever det samme som for 3 år siden, eller slik Bodø/Glimt opptrer i årets Tippeliga. For Start kan umulig hente så mye kvalitet som kun i seg selv bidrar til å holde laget oppe. Forhåpentligvis for Start vil den nye bestyrtelsen legge frem en mer edruelig langsiktig plan enn slik det har sett ut nå. Ja, Solér & co har hatt en visjon, men utenfra ser det ikke ut som det har vært noe innhold mellom visjonen og den lekestuen som er drevet fra dag til dag.

  Hva er for øvrig hovedgrunnen(e) til å hente inn Erik Mykland igjen? For meg ser det ut som om Start klarer å rykke opp greit med den stallen de allerede har. Vil det si at Start setter han i gang nå for å kunne bidra i Tippeligaen neste år (??!)? Nok et ledd i å satse på ungdommen i klubben… Eller er det et markedsføringsstunt? Akkurat det ser i hvert fall ut til å lykkes. Kanskje det bidrar til å trekke litt positiv energi inn i klubben også. Eller er det rett og slett “Myggens” private rehabiliteringssenter “Vende tilbake til livet”?

 2. Heldigvis utvides Eliteserien i år, så det blir en del andre lag som ikke har sjans til å kjempe i toppen også… Når det gjelder hvorfor Myggen er i klubben vil jeg tro det betyr mye for unggutta hvis han kan bidra på treningsfeltet i et år eller to. I tillegg kan jeg ikke tenke meg at det koster all verden å ha ham der, i all den tid han trekker noen tusen flere på kampene og selger drakter i bøtter og spann (tipper jeg).

  At det har noe med Start og Sørlandets kjærlighet til Myggen å gjøre også er helt sikkert – men er ikke det bra? Heia Myggen!

 3. Spennede å se hva sparebank-gutta mener er den beste måten å komme ut av dette på. De kan enten prøve å satse på å bli en god tippeligaklubb som fyller stadion og som generer inntekter på den måten, eller de kan prøve å begrense utgiftene, spille med juniorlaget ispedd ukjente, billige, middelmådigheter fra øst-europa. Penger kan de tjene på Elton John-konserter, kontorlokaler og slike ting.

  At Start har vært en impuls-styrt organisasjon, og at the Stig ikke var noen stor leder er helt riktig. Og det kan vel ikke være verre å ha noen edruelige bankfolk som vokter sine egne investeringer der.

  Ellers må Marius’ kritikk av Myggens comeback falle på sin egen hårreisende urimelighet. Erik Mykland er den mest fargerike fotballspilleren vi har hatt i landet og at han spiller fotball er utelukkende et pluss for Start og norsk fotball. ?konomisk er det fabelaktig, og for talentene i klubben må det være en inspirasjon å få spille med mannen de sikkert hadde på veggen på gutterommet alle mann (start-spillere er jo stort sett sørlendinger). I tillegg tror jeg det er med på å skape en ekstra entusiasme til Start-opprykket, og det tror jeg kanskje er den viktigste faktoren som må være på plass før et opprykk. (Ja, jeg er subjektiv. Drakten er i posten;) )

 4. Så lenge dette ikke dreier seg om en grov utnyttelse av situasjonen fra enkelte ultrakapitalister i Start så skal jeg slå meg til ro med det dere sier. For mindre enn 100 år siden kunne man stille ut en neger i bur og tjene penger på det. “Myggen” opplever nok ikke denne situasjonen like innestengt, men jeg tipper vi ikke får se mange flere minutter med Mykland på banen. Rett og slett fordi en stadig økende oppmerksomhet rundt dette blir for mye for han. I så fall må man kunne kalle det gullkantede 30 minutter! Håper jeg tar feil.

 5. Jepp. Jeg er også redd for at markedsavdelingen utnytter det i for stor grad.
  I forkant av debuten var de veldig ivrige på hypen i media, og jeg kan ikke skjønne at det var nødvendig. Hadde de sendt en pressemelding med troppen til kampen og E. Mykland sto der, ville jeg tro at hypen, i det minste i FVN og i startsupportermiljøet ville gått av seg selv.
  Jeg tror den voldsomme oppmerksomheten rundt kokainsaken, inkludert VGs overtramp, er den største faren.

 6. Disse utspillene fra Arne Sandstø i dagens Ferdrelandsvennen tyder i stor grad på at han er enig med deg, Lars.
  Håper den administrative ledelsen tar uttalelsene til seg og ikke bare sender pressemeldinger og refser Sandstø for å uttale seg om ting han ikke har noe med…

Leave a Reply

Top