You are here
Home > Fotballens farer > Masteroppgave om fotballens farer!

Masteroppgave om fotballens farer!

Enkelte tema går igjen her på fotballbloggen, som korrupsjon, “bungs”, EU og FIFA, traficking, Mikel-saken og agenter. En masteroppgave ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo har nå tatt for seg disse sakene og sett hvordan fotballens største problemer kan løses. Forfatteren av oppgaven, Ronny-Vegard Van der Meij, er i dag ansatt i tidligere idrettens advokatkontor, i dag Kleven&Kristensen (kontor på Ullevål) . Forhåpentligvis fortsetter han arbeidet, for dette ga noen nye vinkler på sakene vi har skrevet om her på bloggen:

Van der Meij har hovedfokus på et par aktuelle utfordringer i internasjonal fotball: Bungs, forhandle på begge sider av bordet, “tapping up”(A. Cole i Arsenal vs Chelsea) og traficking med mindreårige. Det juridisk spennende i dette er hva som skal til for å regulere fotballen (han har med andre ord ikke tro på at alle forholder seg til idrettens ideal).

Sporten har i stor grad sine egne regler, og CAS til å dømme, selv om EU og andre nasjonale myndigheter i noen tilfeller, som Bosman-dommen, går inn og regulerer deler av sporten. Utfordringen til fotballen er i all hovedsak at FIFA og UEFA ikke bringer saker inn for CAS (som kun behandler innkommende saker – de tar ikke opp saker på egenhånd), så ingen blir dømt for ting som korrupsjon. Saker som kommer opp er saker som Webster og Metuzalem-saken, som er mer regulative i formen.

I Lord Stevens etterforskning kom de til kort når de forsøkte å gå etter Pini Zahvini fordi han er lisensiert i Israel, og ikke i FIFA. Så lenge klubbene ikke straffes for å bruke agenter som ikke er FIFA-agenter, vil ikke FIFA lykkes, for de har kun juridiksjon over egne lisensierte agenter. Hvis de hadde straffet klubber som bruker ulisensierte agenter med å stenge dem ute fra et overgangsvindu eller to ville det nok blitt en endring. Det vil i følge oppgaven i tillegg være lovlig med hensyn til EU-lover. En god ide med andre ord!

Konklusjonen til Van der Meji er dessverre (for oss som ikke har all verdens tro på Blatters FIFA) at vi må stole på FIFA. Det finnes ikke noe alternativt regelverk som vil virke over hele verden. FIFA må ta i bruk de sanksjonene de har overfor klubber, agenter og forbund. Det pekes også på at internasjonale lovarbeid tar svært lang tid, og er tidvis umulig å bli enig om. Også rundt problemene med traficking, blant annet påpekt i boken den forsvunnede diamant, må FIFA og CAS ta ansvar siden det har vist seg veldig vanskelig å bruke menneskerettighetene på mindreårige som kommer frivillig til Europa for å prøve lykken. Det mangler et element av tvang for å få dem dømt.

Fifa har myndigheten og midlene som skal til, men bruker dem ikke. I Mikel-saken ble Morgan dømt av Norsk ?kokrim(!), men alle andre ser ut til å gå fri. Skandale!

Oppgaven inneholder mer grundig gjennomgang av disse tingene, og vant også en Spansk jus-konkurranse nå nylig. Jeg har ikke greid å finne oppgaven på internettet, men skal linke den inn så snart jeg finner den publisert. Den heter: “Players’ agents and the regulatory framework on corruption in international sports law” og er skrevet av Ronny-V van der Meji. Flott arbeid!

10 thoughts on “Masteroppgave om fotballens farer!

  1. Interessant tema, og gleder meg til å lese gjennom oppgaven/fullstendig artikkel.

    Godt jobba Ronny, og gratulerer med seiern i konkurransen!

  2. Herlig jobba Ronny, morro å se gutta lykkes ute i den store verden. Gleder med til å lese oppgaven.

  3. Godt jobba Ronny! Tabloid neste stopp? Isåfall gleder jeg meg!

  4. Fantastisk og grattis til deg Ronny! gleder meg til å lese oppgaven =)

  5. Blir spennende å følge denne saken. Jeg tror mange unge spillere må være forsiktige med å underskrive papirer og andre dokumenter som agentene kommer med. Det har skjedd mange ganger at de blir lurt av agenter som utgir seg for å være andre personer, eller lurer ungutter til å skrive under på papirer de faktisk ikke vet hva er.

  6. Herlig Ronny. Gleder meg til å lese oppgaven jeg også. Du blir stor…

Leave a Reply

Top