You are here
Home > Fotballens farer > El-Hadji Makhtar Thioune og arkitekt Jon Thorstensen

El-Hadji Makhtar Thioune og arkitekt Jon Thorstensen

Molde topper tabellen etter to runder, og i andre serierunde vant de takket være storspill fra den nye Senegaleseren Makhtar Thioune. Han kom fra Sparta Sarpsborg(!) før årets sesong. Hvordan kom han dit? Jeg mente å huske å ha lest noe om dette, og ganske riktig. I “den forsvunnede diamant” (side 100f) finner vi igjen historien om Makhtar:

Han ble hentet til Norge av Jon Thorsteinson i 2005, og sendt på prøvespill rundt forbi i fotball-Norge (blant annet i Molde). Litt tilfeldigheter gjorde at han havnet i Sparta Sarpsborg, eller Sarpsborg 08 som den også heter. Sarpsborg eide heller ikke spilleren, det var det blant annet aksjemeglerne Erlend Lilleberg og Per Bråthen, og bilselger Rolf Krogstad som gjorde. Lilleberg bekrefter at de får en cut av et evetuelt salg. I følge sa.no ca en halv million av 2-millioners salget. Det ble også hevdet at investorene og Thorstensen ødela for en overgang til en Thioune-overgang til en dansk toppserieklubb, og holdt ham i Norge på et lite restskatt-krav.

Jon Thorsteinson er ingen fotballagent, men en mann med kontakter. Thorsteinson er ikke FIFA-lisensiert, men det bryr som kjent ikke fotballfolket seg all verdens med. Han kaller seg rådgiver og tilbyr fotballtalenter fra Afrika til klubber og investorer. Han har også et samarbeid med Solskjær-agent Jim Solbakken. Da FFK kjøpte/lånte 17 og 18-årige Konan Serge Kouadio og Ismael Beko Fofana på vegne av Charlton (som hentet dem fra samarbeidsklubben sin i Elfenbenskysten som de er deleiere i), var det Solbakken/Thorsenson som fikk gjennom dealen. Hvis vi ser bort i fra at det ikke er lov å tegne kontrakt med en 17-åring slik de gjorde, er nå fotballdrømmen til de to unggutta endt i amatørfotball i franske Cherbourg. Jeg tviler på at det var det vi ble lovet av agentene/rådgiverne/menneskesmuglerne som tok dem med til Europa.

Thorstenson var også involvert i den triste saken med Mbaye Ba og IK Starts kjøp av Bayal Sall. Sall endte i St.Etienne, og Start fikk FIFAs medhold i at han hadde tegnet kontrakt med to klubber. Start fikk ca en million, Sall utestengt en stund, men ingenting hendte med Thorstensen. Han har forsåvidt ingenting å tape, siden han ikke har agentlisens.

Thioune er også koblet inn i saken Mbaye Ba anla mot “fotballagent” Dirk De Vriese i Belgia, hvor Vriese ble anklaget for menneskehandel. Det er fritt frem for skurker og banditter i denne bransjen, og unge gutter utnyttes. Klubbenes naive holdning til dette utnyttes også til fulle – hvis de da ikke vet. Hva er prisen man er villig til å betale for sportslig suksess? Er vi på vei mot at klubber drives som bedrifter, og forventes å levere overskudd og utbytte?

Det er hyggelig for klubbene at senegaleserne deres slår til, men NFF burde ikke gi spillere lisens til å spille med mindre man kan dokumentere at handel er skjedd i henhold til fotballens og samfunnets lover og regler. Bak en senegalesers suksess i Molde ligger det dessverre mange ødelagte skjebner, og da var det med en viss bismak i munnen jeg så helgens fotballsendinger.

8 thoughts on “El-Hadji Makhtar Thioune og arkitekt Jon Thorstensen

 1. Hei!
  Vil bare si at Diouf`ene i Molde har fått både tid og støtte til å utvikle seg. Skolegang på folkehøgskole og klasseromsundervisning sammen med norske medelever, klasseturer i fjellet, integrering sosialt og godt nettverk, og etterhvert har de også begynt å levere på banen. Mame Biram Dioufs lillebror har faktisk vært på “familiebesøk” og også trent litt med Molde, og vist lovende takter. Molde er muligens et stjerneeksempel på hvordan slik “spillerimport” fra fjernere himmelstrøk bør gjøres med både menneskelige hensyn og langsiktig oppbygging av spillere, så man trenger hvertfall ikke å ha bismak ifht senegaleserne i Molde. Dersom alle klubber fungerte som Molde i slike sammenhenger, ville problemene rundt disse sakene vært minimale. Men, det er klart. Ikke alle kan blir vellykkede fotballproffer.

  Når det generelt sett gjelder utenlandske (f.eks afrikanske) spillere på prøvespill, så kan selvsagt klubbene være grundige og sjekke forholdene som fører spillerne til der de kommer, men dersom de blir kontaktet angående en spiller som kanskje kan være noe for dem, så sier de nok ofte ja hvis de synes det sportslige potensialet er interessant. Man bør med andre ord ikke nekte spillerne å få vise seg frem, men det bør selvsagt skje i ordnede former, og der de ulike partene har visse forpliktelser ifht spilleren som på ingen måte kan garantere at han innfrir til forhåpningene.

 2. Hei.

  Hvordan er Thioune koblet til Mbaye Bas sak mot De Vriese i Belgia? Den koblingen kan jeg ikke huske å ha lest om.

 3. Hei. Det er et godt spørsmål. Jeg mente å ha lest et sted at han skulle vitne eller noe slikt, men jeg har sjekket litt rundt og ikke funnet det beskrevet… Kanskje jeg rett og slett har rotet. Han er nevnt sammen med Mbaye Ba et par ganger pga. Thorstensen og at de var best og nest best i serien da de ble hentet til Europa, men jeg har ikke funnet linken jeg har beskrevet. Kjedelig. Sier fra hvis jeg finner ut hvor jeg har det fra.

 4. Du (Lars) er omtrent like forutinntatt som forfatterne av “diamantboka” (som jeg forøvrig ga masse research og info, for en god saks skyld). Du må gjerne tro at verden, Afrika og Senegal er slik det blir beskrevet der, men slik er det nå engang ikke.

  At jeg ikke er lisensiert agant henger kun sammen med at jeg IKKE er så interessert i pengedelen/profitten i bransjen…blir dumt å bruke det mot meg for det motsatte.

  Å blande meg inn i uhumskhetene som går for seg i Belgia blir også bom på mål. Om du vil vite mer om Mbaye Ba, kan du evt kontakte meg, føler meg lite skyldig i at en 23-24 år gammel mann SELV tar et slikt utenkelig valg det er å IKKE reise hjem til kona og solstrålen sin, men sniker seg til et “doomed” eventyr på egenhånd, med start i Italia. ALT han kom borti er 100% imot mine ønsker og idealer.

  Om du spør spillere og andre jeg har med å gjøre, tror jeg du får et nokså annerledes bilde enn det du skaper/gjenskaper her.

  Min interesse og mitt fokus når det gjelder fotball er faktisk primært å finne, følge, hjelpe, unge talentfulle fotballspillere fra Senegal, med alle de utfordringer og gleder det medfører.

  Jon Thorstensen som kynisk fotballprofitør…? Tror ikke det, nei.

 5. Jeg leser alltid om hvor mye penger europeiske klubber og agenter tjener på salg av Afrikanske spillere, men hvor mye kjøper de spillerne for i fra de afrikanske klubbene? Jon, hvor mye kom tilbake til de afrikanske klubbene Makhtar har utviklet seg i og har de fått de kompensasjonene de har rett og krav på når han ble eid av norske investorer?? Hvordan har det vært med de andre afrikanske spillerne som er i Eliteserien, jeg ser aldri noen sum for hvor mye de afrikanske klubbene selger de for..

Leave a Reply

Top