You are here
Home > Fotballens farer > Stabæk fotballs afrikanske junior-import

Stabæk fotballs afrikanske junior-import

Vi nærmer oss Eliteseriestart, og i år som i fjor ser vi at klubbene henter nye spillere blant annet fra Afrika. Disse spillerne håper å bruke Eliteserien som et utstillingsvindu for større klubber i Europa, og for klubbene kan en vellykket import gi penger i kassen ved videresalg. Dette er en utvikling de fleste har akseptert, selv om det går ut over norske talenters muligheter til å få en plass i førsteelleveren. Mange av spillerne, som Antony Annan og Orwello på Start hever klart nivået på laget og på treningsfeltet, og bidrar i så måte til å heve nivået på ligaen. At norske klubber er en del av det internasjonale fotballspillermarkedet må vi nok leve med, men hvor går grensen? Bør klubbene fylle opp 2-lag, akademier og juniorlag med Afrikanske håpefulle talenter i tillegg? Kanskje lage egne akademier, slik for eksempel Arsenal og Barcelona har gjort?

Stabæk fotball har for tiden tre spillere fra Elfenbenskysten på “prøvespill”. Dette har pågått i omtrent ett år, med kortere opphold i Elfenbenskysten. Spillerne har vært i Stabæk i lange perioder (2 måneder nå sist i følge facebooksidene deres), men samtidig blitt vist frem for blant annet Vitesse, Auxerre og Le Mans.

Spillerne det er snakk om har så langt jeg kan se ikke spilt for A-laget til Stabæk, men spiller og trener med junior elite-laget. Boli Franc ble toppscorer i Jet-cup på Hamar nylig, og scoret også i kampen mot Milan under den internasjonale turneringen der (Stabæk slo Milan 2-1!). Spillerne er “i stallen” til firmaet Sport Consultant (sic!), som ledes av Rune Roalsvik. Boli, Aka Luc og Dadjo representeres av advokat og FIFA-Agent Ole Petter Drevland. Firmaet ble startet i 2008 (I følge boken “den forsvunnede diamanten”)  av Kjetil Zachariassen for å importere spillere til Norge fra Elfenbenskysten. Zachariassen er leder for Afrika-kontoret i Elfenbenskysten og har blant annet vært trener for laget Stella Club d’Adjame. Nå leder han akademiet i Adjame. Fra Sport Consultants hjemmesider:

Sport Consultant AS is a Norwegian company, which owns a company in Ivory Coast, Abidjan named Sport Consultant Afrique SARL. Sport Consultant Afrique SARL owns an elite football-academy in Abidjan; Sport Consultant Football Academy. It also runs a 3rd division club in Abidjan; Williamsville Athletics Club (WAC). WAC will in short time be owned 100% by Sport Consultant Afrique SARL.

Det er svært praktisk å eie en klubb når man skal pushe afrikanske unggutter på norske klubber. Sånt blir det overgangssummer av. Hvis man kun driver akademi blir det dessverre bare utdanningskompensasjon, og der er det ikke like mye penger å hente. For eksempel ser vi at Strømmenspiller Francis Yabre kom (via Mjøndalen) fra klubben Yopougon, som er en av klubbene til akademiet til Zachariassen (står bl.a. navnet på klubben på bussen deres).

Hvilken interesse Stabæk har i spillerne er uklart, men det er jo mulig de har hoppet på tilbudet fra Sport Consultant: “European clubs will be offered development-deals with players under the age of 18 at a fixed price.” Eller at de på andre måter har kjøpt seg en del av noen unggutter fra Elfenbenskysten.

Akademiet og de 10(!) underakademiene samarbeider med Nordic Scouting med nevnte Drevland og Jack Karadas som agenter og fotballekspert på NRK og tidligere storspiller Halvard Thoresen som speider. Han skal i følge hjemmesidene være ansvarlig for utvelgelse til akademi, førstelag og Sport Consultant Football Academy U-17. Laget skulle i følge deres egne sider spille i Jet-turneringen, mens nettavisen opererte med laget Mimosa fra Elfenbenskysten som deltagere, men så vidt jeg kan se var det kun Diambars(Kara, Diouf og Ciss i Tromsø) som stilte med akademilag i årets Junior Elite-turnering (Jet).

Jeg ser at klubbene må se på mulighetene som ligger i afrikanske spillere, men da bør målsetningen være at de skal spille på førstelaget, og ikke ta plassen til lovende spillere på juniorlaget. I Stabæk regner jeg med at det er et par andre juniorer som gjerne skulle spilt på plassen til Boli, Luc og Dadjo. I tillegg regner jeg med at det ville vært enklere å få på plass gode relasjoner og spillemøster på juniorlaget hvis man har en stabil spillerstall – og ikke  til enhver tid tre prøvespillende afrikanere som klubben bestemmer at skal spille på laget. Det Stabæk driver med her er i mine øyne over streken. Det kan se ut som de spekulerer i prøvespillperioder, og henter spillere som ikke kvalifiserer for førstelaget. Da blir det i mine øyne kynisk utnyttelse og handel med mennesker, og det er det i mine øyne ikke en Eliteserieklubbs oppgave å drive med. Det er mulig Stabæk ikke er enestående, men det er uansett et eksempel på hvordan det drives.

12 thoughts on “Stabæk fotballs afrikanske junior-import

 1. Interessant, men litt av hvert som virker å være utelatt her. Både Boli Franc og Luc Kassa har spilt treningskamper for A-laget til Stabæk. Men; de kan ikke spille offisielle kamper før de er på proff-kontrakt. Og proffer kan ikke afrikanerne bli før de har fylt 18 år. Derimot kan norske 16-åringer kan i teorien bli proff i et EU-land derimot.

  Så meningen er nok at spillerne “skal bli A-lagspillere”, men systemet tillater de ikke å bli det før de fyller 18.

 2. Hei Øyvind. Beklager at jeg ikke har fått med meg at de har deltatt på treningskamper. Takk for info.

  Jeg trodde spillerne var 18 – det er som du skriver ikke lov å gjøre avtale med spillere utenfor EU under 18 år. Hvis det du skriver er riktig forklarer det i stor grad de gjentatte prøvespillperiodene og hvorfor de er plassert på juniorlaget. Litt shady (som @Materazzia23 kalte det) syntes jeg nok uansett det er.

 3. Du får mene hva du vil om det er shady eller ei. Du har misset de store poengene og en seriøs side (som dere vel er?)henger ut spillere, klubb, agenter osv. Disse spillerne er 16 og 17 år gamle og det er vel ikke for mye forlangt å sjekke dette først?

 4. Siden du ikke har fått med deg at de har spilt treningskamper, så har du vel heller ikke sett de spille…

  Det er sikkert mange norske juniorer som kunne ønske seg å spille treningskamper for Alaget, men de er ikke gode nok.. Hverken Boli eller Luc ville vært noe stallfyll på Stabæk..

  Synes hele artikkelen er basert på et personlig ønske om å gjøre et scoop, uten å sjekke fakta. Å trekke stabæks rykte inn en slik diskusjon uten å ha ryggdekning bør vel også kunne kategoriseres som kynisk og “over streken” som du kaller det.. Stein i glass hus, feie for egen dør osv..

 5. Du er jo heelt på jordet stakkar…
  Litt greit å ha litt fakta på bordet før du slenger ut en sak, men 0 grunnlag.

  Herregud… det her var bare flaut.

 6. Et scoop vil jeg jo ikke si det er – alt jeg har pekt på ligger jo på hjemmesidene til Sport Consultant.

  Jeg syntes det er verdt å diskutere hvor langt norske klubber kan gå i jakten på en ny Mikel. Videre er jeg er kritisk til at Stabæk importerer gutter og lar de spille på junior elite. Der mener jeg Stabæk og norsk fotball vil ha bedre av å la sine egne juniorgutter spille.

  Jeg syntes i grunnen ikke det blir noe bedre av at de ikke er over 18 – men det åpner jo for en del andre problemstillinger.

  Det virker som Stabæk support (hvertfall den delen som kommenterer her) er oppmerksomme på saken og komfortable med tingenes tilstand.

  Stabæk er på ingen måte alene, men siden Boli Franc var så god under JET tidligere, ble jeg interessert. Mjøndalen har for eksempel også et samarbeid med Sport Consultant.

 7. Hovedpoenget ditt var at Stabæk utnyttet spillerne ved å la de prøvespille, det faller jo på stengrunn.

  Hvis du nå mener det at Stabæk henter (unge) spillere fra andre land er et problem så tror jeg du får gi alle Europas klubber skyld. Ja, det kan godt hende at spillere har godt av å være i kjent miljø lengst mulig.

  All ære for initativet ditt, for dette er viktige spørsmål. Men jeg synes det må være mulig å innse at du her trodde du hadde en sak som viste seg å ikke være det. At du i etterkant leter etter kritikkverdige forhold forandrer ikke på det.

 8. Hovedpoenget er vel å fortelle verden om hvordan Stabæk og deres samarbeidspartnere opererer.
  At alle de andre også er slemme betyr jo ikke at man ikke skal følge med på hvordan norske aktører oppfører seg.

 9. Det betyr vel heller ikke at man skal skrive saker løst basert på indisier og egne slutninger..

 10. Jeg tror akademiene er veien å gå for å heve standarden på norske spillere. For vi må jo ikke glemme at norges kanskje beste spiller gjennom alle tider, Odd Iversen, var et produkt av akademiet. Odd ble jo utdannet ved det annerkjente, Lamorampakademiet.

 11. Hei alle.
  Artig å komme over en slik artikkel nå! Hva tenker du nå, Lars etter å ha fått ting litt på avstand?

  Med vennlig hilsen, Kjetil Zachariassen(samme mann du omtalte i din artikkel)

 12. Sendte Kjetil Z. en mail, men poster svaret her også:

  Der jeg har endret litt oppfatning er vel på importen av spillere over 18. Det er nok kommet for å bli, så da bør fokus være på å gjøre dette på en god måte.

  En del klubber, som LSK, virker å ha import, opptrening og videresalg av afrikanske spillere som en del av forretningsmodellen. Hvis dette da har innvirkning på de sportslige vurderingene kan jeg ikke forstå noe annet enn at det gir yngre norske spillere dårligere sjanse til spilletid og utvikling. Hvis det i tillegg dreier seg om ikke-EU-borgere under 18 syntes jeg ikke noe om det. Både fordi unge under 18 fortjener et sterkere vern enn andre, men også (litt mer egoistisk på norsk fotballs vegne) fordi det tar fra lokale juniorer plassen på junior elite-laget.

  Den siste tiden har vi sett i for eksempel RBK og Brann at man har sluppet til unge lokale talent, og at dette har skapt et lokalt engasjement. Jeg tror lokale spillere har en del å si for engasjementet. Hvis disse spillerne, slik det var i Stabæk, også tar plassen til lokale talenter på junior elite tror jeg ikke dette er bra for noen.

  Boli og Kassi ble jo en suksess, og beviser jo at oppsiden for en beskjeden investering er stor, og derfor syntes jeg det er viktig at dette er en verdibasert diskusjon, og ikke bare en finansiell diskusjon. I tillegg mener jeg det går an å gjøre samarbeid med akademier utenfor EU på en bra eller en dårlig måte, og da må jo de gode fremheves. På sikt tror jeg dette vil hjelpe “brandet” til fotballklubben det er snakk om, som gjør det mer attrativt å samarbeide med klubben fra et sponsor- og supporterståsted. De fleste norske klubber bør være en bærebjelke i sitt lokalmiljø for å lykkes, og da krever det at dette bygges på noen verdier som deles av resten av lokalsamfunnet – om det så er på Bekkestua eller Hamar.

Leave a Reply

Top