Bortemålsregelen

Bortemålsregelen ble først innført av UEFA i 1965 i cupvinnercuppen. Årsakene for å gi det besøkende laget en fordel var litt mer åpenbare da enn nå, med lang og ubehagelig reise i tillegg til litt mindre gjestfrie verter og dommere – kanskje særlig hvis reisen gikk fra vest til øst, eller til Francos Spania.

Lars Tjernås forsøker å argumentere for at bortemålsregelen nå burde tas vekk i sin blogg hos Aftenposten, men gir etter min mening en litt overfladisk argumentasjon for sitt syn, så jeg skal putte litt mer kjøtt på benet. Han skriver det sannsynligvis er bedre med et hjemmelag som vil angripe i første kamp, i stedet for et bortelag, slik det er i dag. Det er mulig Tjernås har lest Blizzards første nummer (nummer null), og kunne med fordel tatt med seg mer av argumentene derfra:

Ian Hawkey har etter min mening kommet med flere gode argumenter i artikkelen «Why the Away Goals Rule Must Be Abolished») som anbefales (the Blizzard anbefales på det varmeste i det hele tatt!). Mellom 67 og 72 var det for eksempel 16% borteseire i Europacuppene, nå er det dobbelt så vanlig (31% i 08/09 og 35% i 09/10). I vanlig ligaspill (Serie A, PL, La liga) er det ca 25%. Man kan altså si at bortemålsreglen virker – det er flere borteseire enn vanlig! Men gjør det at de to kampene til sammen blir bedre?

Jeg mener, for så vidt som Lars Tjernås og Ian Hawkey, at den taktiske betydningen av bortemålsreglen er blitt for stor, og at det i litt for stor grad «setter» det taktiske i kampene før de spilles. 0-0 er sett på som et godt resultat for hjemmelaget, 1-0 bare litt bedre, mens 0-1 eller 1-1 nærmest er katastrofe. Laget som har hjemmekamp i kamp nummer 2 blir nærmest tvunget inn i den åpenbare taktikken å forsvare sin ledelse (på bortemål). Forutsigbart og kjedelig (helt til bortelaget scorer). Jeg mener altså at den skal tas bort!

Motargumentene ligger, dessverre får man kanskje si, i statistikken. Katie Page har påvist at det er en stor fordel å spille andre kamp hjemme, men at denne fordelen har falt de siste årene – på tross av UEFAs seeding etc. Videre er det meg bekjent ingen statistikk som viser at det spilles signifikant flere 0-0-kamper i CL, sammenlignet med vanlig ligaspill nå enn tidligere (kom med innspill hvis du vet om noe!). I tillegg har man faren for at flere kamper vil bli avgjort på straffekonkurranse, som vel av de fleste blir sett på som et motargument. Det er også spilt enkelte minneverdige førsterundekamper de siste årene, så CL blir nok moro i år også.